Жени и майки, чиито мъже и синове за безследно изчезнали

...
Жени и майки, чиито мъже и синове за безследно изчезнали
Коментари Харесай

Забравените жертви на Донбас

Жени и майки, чиито мъже и синове за безследно изчезнали по време на боевете в Донбас, претърпяват същинско вървене по тъгите, пробвайки се да научат нещо за тях. Драматичните ориси на три дами споделя Флориан Нойхоф.
Гробът на Сергей е в гробището на запустялото село Широкая дача из степите на Източна Украйна. Сергей умрял през лятото на 2014 година при боевете за Иловайск, водени сред украинските елементи и проруските сепаратисти. В тези боеве починали стотици украински бойци. Много други попаднали в плен. Само ден преди да бъде погубен, Любов Конопатская разговаряла със сина си по телефона. Това бил и последният им диалог.
В търсене на сина
Майката по този начин и не разбрала нищо от армейското командване. След интервал на неопределеност тя се свързала с негови приятели, оживели от борбата при Иловайск, както и с доброволци, които издирвали безследно изчезнали бойци. Едните разказвали, че Сергей е бил ранен и изпратен в болничното заведение в Кривой рог. Другите твърдели, че е бил покорен. Любов Конопатская отпътувала за Кривой рог, само че и там не разкрила сина си. Постепенно майката изгубила вярата, че синът ѝ е жив, а когато ѝ предали обгорелия му мобилен телефон и били взети ДНК-проби, дефинитивно се убедила, че е мъртъв.
По време на боевете в Донбас през 2014 година огромна част от украинските бойци умират в райони, които по-късно минават под контрола на проруските сепаратисти. Украинските бойци нямат идентификационни значки, а това затруднява разпознаването на неведнъж обгорелите тела. Много от участниците в боевете също така са доброволци, по тази причина министерството на защитата не разполага с никакви данни за тях.
В плен на сепаратистите?
В една скромна хотелска стая Виктория Маркина преглежда сватбените си фотоси. Жилището, в което е живяла преди, от дълго време е необитаемо. Виктория постепенно разлиства страниците на фотоалбума, напомнящи за предишните щастливи времена. Мъжът ѝ Андрей работил в един от заводите в Кривой рог. През 2014 година го мобилизирали и изпратили на фронта в Донбас. Виктория останала сама с двете деца. Андрей липсващ безследно по време на боевете за Иловайск. При последния им телефонен диалог, по време на отстъплението на украинските войски, Виктория чувала и пукотевица. " Усещах, че той се обажда, с цел да се елементарни с мен. Чувах по какъв начин до него двама негови приятели също се пробват да позвънят на свои близки. Казах му, че не би трябвало да се прости и че неговите приятели би трябвало да ни гостуват, когато свърши всичко ", споделя Виктория.
Първоначално тя считала, че мъжът ѝ е умрял, само че няколко дни по-късно в новинарската емисия на самопровъзгласилата се „ Донецка Народна Република “ посочили пленени украински бойци. Сред тях бил и Андрей. И Виктория тръгнала да търси брачна половинка си. Това се оказало същинско вървене по тъгите. Опитали се даже да я изнудват за пари. Жената се пробвала да получи помощ от украинските управляващи, само че била изумена от бездушието и неналичието на съчувствие, с които се сблъскала. " Един от офицерите на СБУ (Службата за сигурност на Украйна) ми сподели: Тук имаме камион с тела на починали. Идете и си изберете едно от тях ", споделя Виктория.
Тя се срещнала и с други дами, чиито мъже са изчезнали безследно в Донбас. Заедно основали група във Facebook и провеждат протестни акции за да принудят държавното управление в Киев да намери изчезналите бойци в Източна Украйна. Жените от групата поддържат непрекъснат контакт и взаимно се поддържат. Това дава сили и на Виктория да продължи търсенето. " Винаги ще имам вяра, че мъжът ми е жив ", споделя тя.
Излъганото доверие
Елена Сухак седи в читалнята на библиотеката в Одеса и държи в ръце огромна фотография на сина си. Откакто той е липсващ безследно в Донбас, тя не престава да го търси. Обръщала се е към украински доброволци, давала даже подкупи на бойци, воюващи на страната на сепаратистите. Накрая й споделили, че синът е взет в плен. Елена е уверена, че принуждават сина ѝ да работи в някоя мина в Луганск. " Отговорност за неговата орис носят украинските управляващи. Безкрайно съм разочарована. Ние поверихме на държавното управление най-скъпото, което имаме, само че управляващите не вършат всичко, което би било по силите им, с цел да освободят нашите деца ", споделя тя с мъка.
Източник: Дойче веле


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Фийчъри  Косово: Две крачки напред, една обратно Косово: Две крачки напред, една обратно  " Съкровища " от клоаката на Каракас  Една от най-опасните специалности Една от най-опасните специалности  Нежеланите дъщери на Индия Нежеланите дъщери на Индия  Мястото на Западните Балкани в Европейски Съюз Мястото на Западните Балкани в Европейски Съюз Интервю Още Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот?
Колко скелета има в дрешника на Путин? Цялата публична био...
Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Любовта след влюбването
В началото на една връзка всичко е елементарно. Пеперудите в стомаха, розовите облаци, желанието да сте с този човек непрекъснато и да му показв...
Асенoвградчани сигнализират: Гробищата в град... КЗД скочи в отбрана на Кошлуков, станал жер... Спират придвижването по част от ул. " Цар Иван... Сидеров желае парламентарна комисия за дело... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Конфуз: Роклята на фигуристка се смъкна...
В извънредно неприятна обстановка изпадна френската фигуристка Габриела Пападакис по време на изпълнието на късата стратегия при танцо...
Дневен хороскоп за 20 февруари Човекът, който може да купи " Теленор ", куп... Путин продължава да не се появява Миналото на Путин - ужасното детство ли го... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Румен Радев пред паметника на Левски: Дн...
Днес сме Република, само че чиста ли, свята ли? Това попита в словото си президентът Румен Радев по време на отбелязването на 145 годин...
Делян Пеевски изиска президентът да му се... Русия не вижда риск в присъединението на... Новините: Най-важното за деня, 19 февруари Чавушоглу: Никой не може да спре турската...  www.expert.bg  КНСБ: Цените на храните в България са близки до средноевропейските КНСБ: Цените на храните в България са бл...  Европейски Съюз може да спести милиарди, в случай че употребява повече ВЕИ Европейски Съюз може да спести милиарди, в случай че употребява...  Toyota влага 2,8 милиарда $ в създаването на екоколи Toyota влага 2,8 милиарда $ в разр...  Ананиев упрекна шефа на НЗОК в неистина Ананиев упрекна шефа на НЗОК в неистина  www.iwoman.bg  Как да се храним здравословно при пости Как да се храним здравословно при пости  Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 20 февруари Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 20 февруар...  Гери-Никол влиза в Гери-Никол влиза в " Капките "  Най-добрият метод да обичате? Забравете разпоредбите! Най-добрият метод да обичате? Забравете...  http://www.sportlive.bg  Лошо: Делио Роси е със счупена ръка Лошо: Делио Роси е със счупена ръка  Българите на Олимпиадата днес+ програмата на Игрите Българите на Олимпиадата днес+ програмат...  Лацио измести Интер от топ 4 с победа над Верона Лацио измести Интер от топ 4 с победа на...  Уигън изхвърли Манчестър Сити от ФА Къп Уигън изхвърли Манчестър Сити от ФА Къп Интервю Още Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот?
Колко скелета има в дрешника на Путин? Цялата публична био...
Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Нови Най-четени Най-коментирани Забравените жертви на Донбас... 40 0 Пеевски завоюва от кавгата сред Борисов и Радев*...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР