Жени и мъже със стогодишни автентични носии дефилираха в павликенското

...
Жени и мъже със стогодишни автентични носии дефилираха в павликенското
Коментари Харесай

100-годишни автентични носии показаха в село Недан

Жени и мъже със стогодишни достоверни носии дефилираха в павликенското село Недан . Това е празник, с който означаваме 150 години от основаването на Народното читалище „ Селска любов-1874 “ в селото, отдаваме респект към предишното, а с дефилето демонстрираме, че хубостта на българската носия е непреходна, сподели музеологът Дияна Митева, която е уредник на събитието.
 Българска телеграфна агенция
Големият интерес сподели, че полезностите се връщат на мода, а доказателството е, че с изключение на възрастните дами от Недан и прилежащите села, към празника се причислиха и доста младежи, част от които чужденци, уточни тя. Автентичните носии, защитавани в раклите на бабите и прабабите, бяха извадени и демонстрирани в акомпанимент на самодейни сформира.
 Българска телеграфна агенция
Жури от етнолози, етнографи и историци оценяваше и описваше всяка една носия, нейния генезис, характерните шевици и бродерии, детайлите от които е формирана. Идеята е всичко това да остане за идващите генерации, с цел да се знае по какъв начин това съхранено от епохи благосъстояние може да бъде преоткривано, уточни Митева.
 Българска телеграфна агенция
Повечето от носиите, демонстрирани в дефилето, са от Северняшката фолклорна област . Те са най-вече двупрестилчени – с пищимал, престилка и риза. Обичайното забулване на главите бе с забрадка или месали, както и котки - метод, по който жътварките са запазвали главата и лицето си. Носиите, които са носили неомъжените дами, също са непокътнати, само че при тях главата е покрита с пъстър венец или с китки.
 Българска телеграфна агенция
Най-характерното е, че всеки район има собствен тип шевица. Запазените детайли за региона на Павликени, Полски Тръмбеш, Плевен и Свищов е с червени и черни конци, изобразяващи цветя и квадратна фигурова шарка. Друг присъщ детайл в бродериите е вплитането на детелини и полски цветя.
 Българска телеграфна агенция
Това е първото издание на фестивала на достоверната носия. За етнографите е доста скъпо по какъв начин през годините носиите са преплели детайли от разнообразни райони. Диана Митева сподели своята носия, в която са вплетени орнаменти от русенския край. Зимна ватирана женска носия от село Караисен , наречена Шеменка е била употребена от дамите, когато през зимата са ходили за вода на гераните, само че орнаментите към носията и двуплатовата престилка са привнесени от дамите от Долна и Горна Липница , пристигнали като невести в Караисен, описа за Българска телеграфна агенция Галя Личева , секретар на читалището в Караисен . През 1913 година стотици бежанци от Одринска Тракия намират леговище в региона на село Павел в община Полски Тръмбеш, а класическите носии, които българките са донесли със себе си и са били съхранени от техните наследници също бяха показани на дефилето през днешния ден.
 Българска телеграфна агенция
През последните години в Недан, Стамболово, Дъскот и в други села край Павликени се заселиха доста чужденци и този празник беше доста забавен и за тях, а предлагането им - следващата година да покажат техните достоверни носии, посочи Митева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР