Женева. Бордът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към

...
Женева. Бордът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Новият генерален директор на МААЕ се ползва със силната подкрепа на САЩ

Женева. Бордът на Международната организация за атомна сила (МААЕ) към Организация на обединените нации избра нов общоприет шеф със мощната поддръжка на Съединени американски щати, който даде обещание съживи активността на Агенцията и прецизно да следи нуклеарните действия на Иран, написа американския вестник The Wall Street Journal .
Аржентинският посланик Рафаел Гроси, 58-годишен, евентуално ще бъде публично определен, когато получи поддръжката на членовете на Международната организация за атомна сила, което се чака през идващите няколко седмици.
Гроси, който беше върховен чиновник на МААЕ, преди да стане дипломат на Аржентина в институциите на Организация на обединените нации във Виена, даде знак за по-строга линия към Техеран, чието държание става все по-проблематично за органа, претрупан с надзора върху нуклеарните действия в международен мащаб.
Техеран даде обещание нови ограничения при започване на ноември, с цел да се отдалечи от границите на интернационалната договорка от 2015 година, която сложи строги, само че краткотрайни ограничавания на нуклеарните му действия. Западните дипломати се притесняват, че това ще бъде най-същественото нарушаване на Иран до момента.
МААЕ проверява също по този начин изказвания, че Иран е държал радиоактивни материали в скришен обект в Техеран. Иран упорства, че нуклеарната му активност постоянно е била за цивилен цели.
" Готов съм да продължа с това, което е вярно, само че приемствеността не е моята стратегия ", съобщи Гроси пред The Wall Street Journal през септември в коридорите на Общото заседание на Съединени американски щати. „ Трябва да се пригодим. Трябва да се развиваме. ”
Рафаел Гроси съобщи, че МААЕ е станала прекалено разпозната с нуклеарното съглашение в Иран, известно като Съвместния всеопхватен проект за деяние (СВПД), което той дефинира като „ стрес “.
„ Агенцията… не би трябвало да бъде част от политическата полемика “, сподели Гроси. „ Така че считам, че би било неточност да се разпознава организацията със СВПД или друго политическо съглашение. “
„ Трябва да сме твърди, само че обективни “ при наблюдението на дейностите на Иран, добави той.
Засега няма неотложен коментар от Съединени американски щати или от Иран по отношение на избора на Гроси. Дипломати обявиха, че Вашингтон води акция зад кулисите за избора на аржентинеца.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР