Жената, която е била проследена чрез обиски на 21 адреса

...
Жената, която е била проследена чрез обиски на 21 адреса
Коментари Харесай

Още разкрития за атентата в Истанбул

Жената, която е била проследена посредством обиски на 21 адреса и разпозната като сирийската гражданка Ахлам Албашир, първо е отишла в Есенлер, а по-късно в Кючукчекмедже, след като е хвърлила бомбата, оповестява вестник " Хюриет ".

Съобщава се, че обвинената е декларирала при разпита си, че е била подготвена като " офицер от специфичното разузнаване " от ПКК, към които се е включила.

Полицейски екип, основан след нападението, събрал записите от 1200 охранителни камери в зоната на нападението и направил обстоен оглед.

Албашир е била арестувана на адрес, за който се твърди, че е бил разпознат посредством други заподозрени, арестувани 10 часа след нападението.

В къщата, в която полицейският специалист по неутрализиране на взривни устройства е търсил експлозиви, са открити огромно количество задгранична валута и злато. Иззети са зареден револвер и кутия с патрони, принадлежащи на дамата.

В къщата са открити и камуфлажните панталони и ботуши, които тя е носила по време на нападението.

Според изследването на записите и показанията на задържаните Албашир е направила разузнаване на бул. " Истиклял " в три обособени дни с пиратско такси, ръководено от мъж и член на организацията, с който Албашир е пристигнал от Сирия преди нападението, написа вестникът.

Преструвайки се на двойка, дуетът си намерил работа в текстилен завод в Есенлер, добавя изданието, като допуска, че индивидът, който е доставил бомбата на Албашир, продължава да се търси.

" Преценяваме, че заповедта за смъртоносната терористична офанзива е пристигнала от Айн ал-Араб в Северна Сирия, където ПКК/YPG има своя сирийски щаб ", съобщи по-рано вътрешният министър Сойлу.

Министърът съобщи пред кореспонденти, че терористичната организация " е дала заповед основният обвинен да бъде погубен, с цел да се избегне следенето на доказателства до тях ".

Истанбулската полиция заяви, че са задържани общо 50 души, като посочи, че взривното вещество, употребявано при нападението, е било тротил.

Заподозрените са щели да бъдат контрабандно трансферирани в Гърция, в случай че не са били хванати, осведоми още Сойлу.

Авеню " Истиклял " беше отворено още веднъж за пешеходно придвижване в 6 ч. сутринта на 14 ноември, след като полицията завърши огледите на мястото на случая.

Министърът на правораздаването Бекир Боздаг заяви, че следствието е предоставено на осем прокурори и двама заместник-прокурори. " Всички аспекти на случая се проверяват интензивно ", сподели той.

По време на над 35-годишната си терористична акция против Турция ПКК - включена в листата на терористичните организации на Турция, Съединени американски щати и Европейския съюз - е виновна за гибелта на повече от 40 000 души, в това число дами, деца и бебета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР