Жената е тази, която дарява първа любовта към знанието. България

...
Жената е тази, която дарява първа любовта към знанието. България
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Жените са богатство за науката, но имат нужда от подкрепа от държавата

Жената е тази, която подарява първа любовта към знанието. България като страна би трябвало да има готовността да поддържа дамите в науката и би трябвало да се направи всичко допустимо да се помогне на всички млади и стимулирани девойки и дами. Дамите са освен благосъстояние за българската просвета, само че и за историята. "Да разгадаваш тайната на природата и обществото, постоянно е било призванието на знаещите и можещите. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която в сряда раздаде награди по самодейността "За дамите в науката " за 2018 година на публична гала пред Аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски ". На събитието участваха и заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов, генералният шеф на L’Oréal България Бриджит Стрелър, заместник-министърът на външните работи и ръководител на Националната комисия за Юнеско – България Юрий Щерк, заместник-министрите на образованието и науката и културата Карина Ангелиева и Амелия Гешева, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на академичната общественост и посетители.

Лауреатите са доктор Магдалена Баймакова от Военномедицинската академия, доктор Мира Бивас от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Института по математика и информатика на Българска академия на науките и доктор Мирослава Недялкова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет. Другите дами, които не бяха отличени с награди, получиха грамоти.

Йотова пожела на всички българи да обичат, поддържат и почитат тези, на които изискуем знанието, образованието и просвещението.

Програмата "За дамите в науката " съществува от 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО учредяват премиите "За дамите в науката ", които всяка година отличават пет водещи в света дами изследователки. Следвайки своята цел да подтикват и предизвикват дамите в тяхната научна кариера, партньорството "За дамите в науката " основава и световна мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска стратегия, с цел да поддържа младите дами, които съставляват бъдещето на науката.

Стипендиите се присъждат на забележителни млади дами учени в целия свят, като им обезпечават достъп до интернационална научна общественост, предизвикват ги и им дават опция да продължат проучванията в своята научна сфера, като ги поддържат в миг, който може да е решителен за тяхната научна кариера.

КОИ СА НАГРАДЕНИТЕ?

Д-р Магдалена Баймакова, д.м., е основен помощник в Катедра „ Инфекциозни болести” във Военномедицинска академия - София. През 2008 година приключва медицина в Медицинския университет – София, а от 2014 година има добита компетентност „ Инфекциозни болести”. През 2016 година с дисертационния си труд на тематика „ Неясно фебрилно състояние” придобива и степен „ доктор”, след което отпътува на образование по „ Инфекциозни болести” в Швейцария в Lausanne University Hospital (CHUV).
Д-р Баймакова е независим създател на една монография и създател на над 70 научни изявления в български и задгранични научни списания. Носител е на премиите „ Млад доктор на 2015”, „ Млад доктор на 2017” и „ Дигитално деен доктор на 2017”.
Основните научни ползи на доктор Баймакова са в региона на неразбираемо фебрилно положение (НФС), хепатит Е вирусна зараза, векторно-предавани инфекции и зоонози.

Проектът, с който доктор Магдалена Баймакова впечатли журито на „ За дамите в науката” 2018, е фокусиран върху проучването и предварителната защита на хепатит Е вирусна зараза.

Д-р Мира Бивас е основен помощник в катедра „ Математически разбор “ на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “ и в Института по математика и информатика на Българска академия на науките. Има приключена магистърска степен по приложна математика (оптимизация) във Факултета по математика и информатика. През 2017 година още веднъж там пази докторантура по математика (математически анализ) на тематика „ Диференциални включвания с неизпъкнала дясна част “.
Любовта на доктор Бивас към математиката датира още от началното учебно заведение и към днешна дата научните й ползи са ориентирани към негладък разбор, диференциални включвания, оптимално ръководство, вариационен разбор и трансверзалност в подтекста на вариационния разбор с фокус върху тангенциалните му характерности.

Проектът, с който доктор Бивас печели стипендията „ За дамите в науката “ тази година цели да направи един прочит на класическите теореми, които затрудняват значителен брой възпитаници в учебно заведение.

Д-р Мирослава Недялкова е основен помощник в Катедра „ Неорганична химия “ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Тя е и ученик на факултета, където сполучливо придобива бакалавърска и магистърска степен през 2004 и 2005 година През 2014 година пази докторска дисертация в Университета на Барселона на тематика: „ Компютърно проучване на наночастици: резултати на железни йони, разтворител и лимонена киселина”.
Д-р Недялкова е била три пъти стипендиант програмата „ HPC2Europa “ на Европейската комисия с приемаща страна Университет на Барселона, стипендиант по стратегия на Швейцарския Фонд за Наука и стипендиант към фондация „ Фулбрайт “ за 2019/2020.

Научните проучвания на доктор Недялкова са в региона на изчислителната химия с акцент към проучване на свойствата и характерностите на тъй наречените „ меки “ нано обекти, а и също по този начин интерпретация на данни посредством приложение на методите на многовариационната статистика.

Проектът, с който доктор Недялкова печели стипендията „ За дамите в науката “ за 2018 година, цели обширно проучване и предварителна защита на човешките алергии и в частност оценка на алергенните протеини. Научните й хрумвания са с изключителна значимост заради възходящата приложимост на модифицирани протеини в храни, медикаменти и доста други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР