Жена в напреднала бременност от Бургас е била удряна в

...
Жена в напреднала бременност от Бургас е била удряна в
Коментари Харесай

Домашен насилник в Бургас удрял бременната си жена в стомаха

Жена в напреднала бременност от Бургас е била удряна в региона на корема от мъжа, с който живеела на фамилни начела. Това сподели пред Нова телевизия директорката на Кризисния център за лица и деца, жертви на домашно принуждение Искра Делчева.

" Вчера ни потърси за помощ. Тя към този момент е с подадена молба за отбрана по Закона за отбрана от домашно принуждение. Очакват се ограничаващи ограничения по отношение на насилника. Знаем, че бременната жена е била физически измъчвана от съжителстващото с нея лице. Нанасяни са ѝ удари в региона на корема. Прегледана е от лекари, само че не са открити някакви проблеми. Тя е добре ”, посочи шефката на Кризисен център.

Тя заяви, че единствено за два дни, след митингите в поддръжка на 18-годишното обезобразено момиче от Стара Загора, в Бургас помощ са потърсили три дами, подложени на домашно принуждение. Четвърта е подала сигнал за побой в дребните часове в сряда.

Директорката на Центъра за предварителна защита на насилието и престъпността Женя Петрова пък сподели, че през последните два месеца случаите на домашно принуждение са се нараснали фрапантно. 

" Почти всеки ден имаме най-малко по няколко дами, които търсят помощ и протекция. Насилието е и физическо, и вербално, само че в последно време физическото принуждение доминира. Най-честите претекстове за насилието са ревнивост, използването на алкохол и опиати, както и стереотипно мислене от страна на сътрудниците че мъжът е мъж, дамата – жена и би трябвало да си влязат в своите функции ", добави тя.

Ако се промени закона и се добави за интимната връзка в основанията за молба за отбрана от домашно принуждение, доста от хората ще могат да търсят поддръжка, която сега им е отказана ”, сподели още Женя Петрова.

Инспекторът Антоанета Тодорова, която е и заместник-областен координатор по домашното принуждение към ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас, пък приказва пред бТВ за цикъл на насилието. Тя изясни, че в случай че жертвата не потърси помощ, още веднъж ще стане жертва на побой. 

" В тези случаи има повишаване на напрежението, интервал на ескалация, след което следва така наречен розов интервал. Това е един непрестанен цикъл, от който се излиза извънредно мъчно, тъй като е обвързвано с вземането на решение от страна на жертвата ", съобщи Тодорова. 

" Без непозната интервенция и помощ няма по какъв начин да се раздра този кръг ", добави тя. 

Адвокат Невена Чайпек посочи, че в множеството случаи делата приключва с решение за отбрана, която е със период от три до 18 месеца според от съответния случай. " В моята процедура съм забелязала, че съдът подтиква страните към съглашение или медиация, а това е несъответстващо в тази ситуация с домашно принуждение. С новите промени в законите магистратите нямат право да постановат на жертвите медиация ", добави тя. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР