Жена твърди, че мъжът ѝ е починал след пет операции

Жена твърди, че мъжът ѝ е починал след пет операции ...

Жена твърди, че мъжът ѝ е починал след пет операции в две болници.


Жена твърди, че мъжът ѝ е починал след пет операции в две болници.

Според Роза Попова съпругът ѝ е станал жертва на лекарска грешка. Той умира на 27 декември в болница "Света Екатерина" след извършени 5 операции в две болници. Съпругът на Роза Райко Попов е на 60 години. На 28 ноември постъпва в болница "Света Екатерина" за изследвания. Мъжът има пролеми със съдовата система и аневризми в коремната кухина. След направените изследвания се налага спешна операция.

Следва консултация с уролог от Александровска болница, която не констатира здравословен проблем, различен от нормалната следоперативна симптоматика. Направен е скенер, който констатира наличието на лезия на единия бъбрек. По думите на Роза лекарите в болницата са скрили проблема от нея и мъжа ѝ . На 10 декември Райко Попов е транспортиран до Александровска болница за спешна операция. Направена е операция за отстраняване на уретера с лезия. Лекарите съобщават на Роза, че операцията е успешна. Около 21 часа на същия ден Райко звъни на съпругата си – получил е запушване на байпаса на крака му. Налага се транспортиране обратно към Кардиологичното отделение на болница "Света Екатерина".

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" не установява нарушения по време на лечението. На 12 декември Райко Попов е транспортиран обратно до болница "Света Екатерина". Започва операция на крака. Роза твърди, че чува от служителите в болницата, че причина за запушването на байпаса е грешно лечение.

От Александровска болница изпратиха писмена позиция до Нова телевизия, според която всички действия, манипулации, диагностично-лечебни процедури са навременни, в пълен обем и в съответствие с правилата за добрата медицинска практика.

На 13 декември и в следствие на усложнения се налага втора операция за отстраняване на бъбрек и изчистване на инфекция от корема.

През следващите дни състоянието на Райко се усложнява – открит е Синдром на Гилен-Баре - aвтоимунно заболяване. Интубиран е и почти парализиран, но на 27 декември умира.

По думите на Роза в неформален разговор анестезиолог от "Света Екатерина" потвърждава лекарска грешка.

От Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" изпратиха писмена позиция по случая. Според екипа на болницата настъпилите усложниения на Райко Попов не са в следствие на лекарска грешка, а на основно заболяване – предходни байпаси по повод анавризмална болест на долните крайници, както и на възникналите такива в хода на спешните състояния.

Аутопсията установява, че Райко Попов е починал от редица заболявания, сред които синдром на Гилен – Баре. Роза не вярва на това заключение, нито на проверката на Медицинския одит. Подала е сигнал до Софийска градска прокуратура –  назначена е проверка по случая.

В случая със съпруга на Роза не би могла да даде ясен отговор  на това дали е допусната грешка, обясни адвокат Шаркова. Аутопсията ще покаже причината за смъртта и различните патологични процеси в тялото, но в последствие съдебните експерти са тези, които ще кажат дали има причинна връзка между дадени действия или бездейства и крайния резултат. Това е изключително сложен процес и затова делата протичат много дълго време, каза тя.

Източник: novini.bg