Жена се подложи на безкръвна операция, но да се събудиш

...
Жена се подложи на безкръвна операция, но да се събудиш
Коментари Харесай

Частна болница иска 1540 лв. от пациентка за операция, за която не е давала съгласие

Жена се подложи на безкръвна интервенция, само че да се събудиш с огромен прорез на корема. По-късно схваща, че ѝ е направена интервенция, за която не е дала единодушието си. От болничното заведение пък ѝ желаят пари, макар че процедурата се поема от Здравната каса, демонстрира следствие на БТВ.

Пациентката трябвало да даде 1540 лева за това, че е употребила така наречен спомагателен пакет „ Комфорт” и избор на екип, за които също липсва единодушие. По закон тези суми могат да бъдат изисквани по три посоки – независима стая с или без придружител; независим сестрински пост, спомагателен спомагателен личен състав, меню за хранене по избор; избор на доктор или екип от медицински експерти.

„ Това е една отвратителна система, в която те порят хората, безусловно като шарани, с цел да могат да изцеждат Здравната каса. Взимат единодушието на пациентите за една интервенция, вършат друга. И тогава желаят и да заплатиш за нея, макар че тя е покрита от НЗОК”, споделя пострадалата жена, която крие самоличността си.

„ Не желая когато изляза на улицата, лицето ми да бъде свързвано с това, което съм претърпяла, тъй като за мен това е най-тежкият интервал в моя живот. Това е най-големият смут, който в миналото съм преживявала. И то не по мое съгласие”, споделя още тя.

През 2017 година младата жена влиза в частна столична болница за планувана гинекологична интервенция на миомни възли. По документи и спогодба – безкръвна. Вижда документа, на които написа пакет „ Комфорт” и избор на екип, за които би трябвало да заплати. Оставя го неподписан. Подписала е осведомено единодушие, че единствено при непредвидени условия хирургът може да се вземе решение за осъществяване на процедури, разнообразни от плануваните. В същото време оперативният протокол демонстрира – затруднения по време на интервенцията не е имало. Според епикризата е направена отворена интервенция - лапаротомия. За нея пациентката не дължи нищо на болничното заведение, тъй като тя се поема от Здравната каса. Оказва се обаче, че дължи 1540 лв..

Съпругът на пациентката снима прегледите при лекарката, без нейното познание, с цел да имат доказателство. Семейството отхвърля да заплати желаната сума и завежда дело против болничното заведение.

От лечебното заведение показват, че стремежът им е бил за безкръвна интервенция, само че в хода на подготовката на пациентката е взето решение, че тя не би била задоволително решение.

От болничното заведение споделят още, че пациентката в началото е дала своето единодушие за избор на екип и пакет "Комфорт ". След това обаче, без да е ясно по кое време тъкмо - отказала да го подпише. От Медицинския контрол са създали инспекция.

„ В хода на инспекцията са установени нарушавания на нейните права като пациент по отношение на цялостния ѝ диагностично-лечебен развой, касаещ здравна документи и оперативни процедури”, изясни Емил Велчовски, шеф на "Контрол на медицинските действия и оценка на качеството”.

Съставени са два акта. Наложена е санкция както на болничното заведение, по този начин и на лекарката – по 500 лева Болницата заплаща санкцията, а лекарката я апелира. Образувано е наказателно разпореждане. Решение би трябвало да вземе съдът.

„ Въпросът с осведоменото единодушие се подценява всеобщо. Още болшинството от лекарите, пациентите и даже юристите не знаят, че съществува подобен наложителен текст в закона”, разяснява доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

По думите му даже и някъде да се дава осведомено единодушие, това се прави официално.

„ В този случай несъмнено се касае за нарушение правата на пациента. Нарушени са първо разпоредбите за осведомено единодушие, които са част от професионалните и етични взаимоотношения сред доктор и пациент. Ние се самосезирахме и изискахме да ни бъде предоставена информация по случая”, изясни доктор Петко Загорчев, зам.-председател на етичната комисия на Българския лекарски съюз. Той се ангажира, че още на първото съвещание на комисията на 21 юни този случай ще бъде прегледан.

„ Ние ще се произнесем, а съответният административен орган би трябвало да наложи наказания. Ние не постановяваме санкции и не лишаваме от права”, разясни доктор Петко Загорчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР