Жена от Пазарджик е с възпаление на мозъка от западнонилска

Жена от Пазарджик е с възпаление на мозъка от западнонилска ...

Потвърден е първи случай на западнонилска треска в Пазарджик.

Жена от Пазарджик е с възпаление на мозъка от западнонилска треска. Резултатите на 56-годидшната пациентка на болницата в града са били потвърдени в специализираната референтна лаборатория. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото, съобщи той.
Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория.
Тази година в страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец и жената от Пазарджик.
При всички изпратени материали за изследване на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока, обясни проф. Кантарджиев.
До август миналата година имаше 1 регистриран случай. От болните таза година само 1 е заразен извън България – в Кипър, припомни Кантарджиев.
Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари.
Това може да са екзотичните тигрови, както и "местните" видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи.
Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилиската треска безсимптомно. В масовия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни оплаквания.
Тежките неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в напреднала възраст или със силно понижен имунитет.

Източник: actualno.com