Жена, обвинена във връзки с групировката "Ислямска държава", бе репатрирана

...
Жена, обвинена във връзки с групировката "Ислямска държава", бе репатрирана
Коментари Харесай

Заподозряна в тероризъм беше репатрирана в Норвегия заедно с децата ѝ

Жена, упрекната във връзки с групировката "Ислямска страна ", бе репатрирана в Норвегия от Сирия дружно с двете ѝ деца, оповестиха норвежкото външно министерство и норвежката работа за сигурност ПСТ, представени от Българска телеграфна агенция.

След като пристигнала нощес в Норвегия, 29-годишната жена е била задържана, съобщи ПСТ.

Началникът на службата Свере Шоволд сподели на конференция през днешния ден, че дамата е упрекната в членуване в терористичните организации "Ислямска страна " и Фронт "Ан Нусра ", филиал на "Ал Кайда ", прочут като "Джабхат фатах аш Шам " сред 2013 и 2019 година.

Белгия лиши шестима терористи от поданство

"Знаем, че дамата е имала значима роля в поддръжката за халифата и е взела участие в терористични организации ", сподели той. Репатрирането ѝ не е довело до смяна в равнището на опасността от тероризъм за Норвегия, съобщи Шоволд. Жената преди този момент съобщи пред норвежката социална телевизия, че ролята ѝ е била да готви, да пере облекла и да се грижи за деца.

"Решението да се окаже помощ за завръщане на фамилията в Норвегия е взето по филантропични съображения, заради опасения, че едното от децата е тежко болно ", съобщи норвежкият външен министър Ине Ериксен Сьорейде. Двете ѝ деца - момче и момиче - ще получат здравни грижи, а службите за протекция на детето ще ги следят, добави министърът.

Петгодишното момче е признато в болница след идването им, заяви норвежката телевизия. Жената и децата ѝ по-рано през седмицата бяха трансферирани от следения от кюрдите бежански лагер "Ал Хол " в Сирия в прилежащ Ирак. Жената е родена в Пакистан, само че е израснала в Осло. През 2013 година отпътува за Сирия, където са родени децата ѝ. Решението да се окаже помощ на пълновръстен хипотетичен последовател на "Ислямска страна ", провокира съществено напрежение в ръководещата десноцентристка коалиция.

Стотици членове на "Ислямска страна " и техни родственици са арестувани в Афганистан

Видни представители на популистката дясна Партия на напредъка приканиха партията да напусне държавното управление на премиера Ерна Сулберг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР