Желязото е един от най-важните елементи за човешкия организъм: помага

...
Желязото е един от най-важните елементи за човешкия организъм: помага
Коментари Харесай

Как да разпознаете анемията и да добавите желязо към храната

Желязото е един от най-важните детайли за човешкия организъм: оказва помощ на белтъците да придвижват кислорода по тялото. Особено значимо е да се поддържат естествени равнищата на желязото при бременни дами, деца, дами с тежка менструация, кръводарители и вегетарианци. В същото време дефицитът му е доста постоянно срещан проблем: анемията може да бъде диагностицирана на всеки четвърти човек. Как да разберем дали ние самите не страдаме от подобен дефицит? И най-важното - какво да създадем, с цел да решим казуса?

Недостигът на желязо в организма се демонстрира с доста признаци. Най-честите от тях са: отмалялост, бледа кожа, незадълбочено дишане. Но има и по-малко известни признаци.

Иска ви се да ядете неща, които не са храна

Например, пръст. А също по този начин и картон, хартия, прахуляк за пране и даже да облизвате гвоздеи! В по-тежките случаи това се трансформира в същинско заболяване, което се назовава “пика ” - хранително разстройство, при което възрастни или деца редовно одобряват субстанции, които не са предопределени за ястие. Трудно е да се диагностицира, тъй като хората не желаят да си признаят за това необичайно предпочитание. Нормализирането на равнището на желязото постоянно взема решение този проблем.

Ноктите ви се чупят елементарно

Ако това не се е случвало и преди, а в този момент те непрестанно се чупят и също така са вдлъбнати в региона на кутикула, тогава най-вероятно имате анемия.

Устните ви са станали сухи и се нацепват

Това е изключително видимо в ъглите (хейлит). Трудно е да се храните, да се усмихвате и даже да говорите. Приблизително половината от хората с хейлит имат дефицит на желязо в организма. В този случай лекуването с мехлеми и кремове няма да бъде дейно.

Краката не желаят да почиват

Ако сте седнали на стола и изпитвате непрекъснатата потребност да си движите краката, може да имате синдром на неспокойните крайници. Причината за това положение не е ясна, само че се счита, че значима роля играе и дефицитът на желязо. Проучване, включващо 251 души с анемия, демонстрира, че всеки четвърти човек страда от този синдром, което е 9 пъти повече от нормалното!

Боли ви езикът

Структурата на повърхността му се трансформира, изпитвате болежка при хранене? Пари и като че ли не може да се смести в устата ви? И самата уста пресъхва и повече не желае да извършва функционалностите си? Направете си проучвания, най-вероятно развивате анемия.

Иска ви се да ядете лед

Това е особена форма на разстройство от миналата точка, показваща мощен недостиг на желязо. Лед желаят да ядат тези, които ги боли езика.

Как да добавите желязо в менюто си?
Ако имате тези признаци или да вземем за пример се чувствате доста изтощени, може да си коства да ревизирате равнището на желязото си.

• Първо, посетете персоналния си доктор и поискайте да ви направи кръвни проучвания. Не си предписвайте сами медикаменти - превишаването на дозата желязо също е рисково. Възможно е да се появят нежелани реакции като коремна болежка, гадене и проблеми с черния дроб.

• Обърнете внимание дали в ежедневното ви меню участват храни, богати на желязо. Жените би трябвало да получават минимум 18 mg желязо дневно (27 mg - бременните), а за мъжете са задоволителни 8 mg.

• Ето някои храни с високо наличие на желязо: елда, черен дроб, стриди, говеждо, риба, пиле, фасул, горчив шоколад. Задължително комбинирайте желязото с витамин С за по-добро асимилиране. Чай и кафе е най-добре да пиете един час след хранене - те пречат на тялото да извлича желязото от храната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР