Желка Цвиянович е новият президент на Република СръбскаНастоящият министър-председател на

...
Желка Цвиянович е новият президент на Република СръбскаНастоящият министър-председател на
Коментари Харесай

Желка Цвиянович е новият президент на Република Сръбска

Желка Цвиянович е новият президент на Република Сръбска
Настоящият министър-председател на Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина, Желка Цвиянович завоюва президентските избори в страната.

Това са окончателните данни, оповестени през днешния ден от Централната изборна комисия на Босна и Херцеговина след преброяването на 100% от бюлетините.

За Цвиянович, която е издигната от партията Съюз на самостоятелните социалдемократи, са дали своят вот 47,58% или 308 887 гласоподаватели, показват от локалната ЦИК. Нейният главен конкурент Вукота Говедарица от придвижването Съюз в името на успеха получава 42,96% или това прави 278 878 гласа. Досегашният президент на Република Сръбска бе Мирослав Додик.

На всеобщите избори в Босна и Херцеговина на 7 октомври жителите на федерацията избираха депутати и ръководители на законодателните събрания, депутати в Парламентарната асамблея, а също по този начин членове на основния държавен орган в страната – Президиума на Босна и Херцеговина. Жителите на Република Сръбска също по този начин гласоподаваха за президент и двама вицепрезиденти.

Изборният развой беше следен от 6424 наблюдаващи, измежду които 1500 чужденци. Сериозни нарушавания не бяха регистрирани.

Република Сръбска е една от двете автономии, които образуват Босна и Херцеговина според Дейтънския мир, поставил завършек на кръвопролитната война /1992-1995 г./ сред сърби, хървати и босненски мюсюлмани. /БГНЕС и ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР