Железопътното трасе по Коридор номер 8 е важно за страните

...
Железопътното трасе по Коридор номер 8 е важно за страните
Коментари Харесай

Донев: Коридор номер 8 ще донесе добавена стойност за развитието на целия регион

„ Железопътното трасе по Коридор номер 8 е значимо за страните по неговото продължение както за България, за Северна Македония, по този начин и за Албания и безспорно ще способства огромна добавена стойност за развиването на целия ни район “. Това съобщи българският министър председател Гълъб Донев, който даде старт на старт на строителството на част от Коридор номер 8 в Северна Македония дружно със своя сътрудник и Димитър Ковачевски, съобщи.

Стратегически значим, коридорът би трябвало да свърже Италия-Албания-Република Северна Македония и България.

Донев посочи, че Коридор номер 8 е бил въжделение на редица генерации от двете страни на границата и че планът „ ще обезпечи основна връзка сред България, Северна Македония и Албания, сред жителите и бизнеса на трите страни ".

„ Представете си, какъв би бил резултатът, в случай че сред България и Северна Македония имаше развита инфраструктура. Интересът на бизнеса е явен, както и желанието на жителите. Ние би трябвало да отговорим на тези упования, посредством построяването на стратегическите планове за всички измерения на Коридор 8, основна част от които заема железопътната връзка София-Скопие ”, сподели още Донев.

Ковачевски пък съобщи, че планът прави Северна Македония кръстовище на Балканите. „ Новата жп инфраструктура открива пазари за нови вложения и за ново съдействие ", сподели той.

Европейският кулоар стартира от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс-Тирана-Скопие-Куманово-Беляковце-Крива паланка-Деве баир- Гюешево-София-Пловдив-Варна/Бургас.

Македонският сектор на плана стои неосъществен от десетилетия, като сега се строят жп линия, а е планувана и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница сега е построен един, а средствата са от Европейски Съюз в размер на няколкостотин милиона евро.

От българска страна сектор до границата с РСМ е построен от десетилетия, само че се реновира в няколко сектора. Предстои да бъде построена и нова жп линия от София до Гюешево за към 900 млн. лева Ако бъде осъществен, коридорът ще свърже действително двете страни с доста по-добра и бърза инфраструктура и ще понижи фрапантно времето за пътешестване сред София и Скопие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР