Железопътните релси на Гара Пионер, 2007 г. © Надежда Чипева

...
Железопътните релси на Гара Пионер, 2007 г. © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Зелен ринг, околовръстна железница или двете заедно?

Железопътните релси на " Гара Пионер ", 2007 година

© Надежда Чипева Месец откакто Йорданка Фандъкова предизборно извади на дневен ред остарелия план за велосипедна алея и линеен парк по изоставените жп линии в София, наричайки го " Зелен кръг ", се появи и контраидея. От Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз оферират възобновяване на градската железница и свързването ѝ с близките обитаеми места, с цел да може хората бързо, елементарно и екологично да стигат до центъра на града.

От организацията желаят поетапно възобновяване на околовръстната железница под формата на light rail - съвременни мотриси, които могат да се движат по трамвайните и железопътните релси с друга скорост според от това дали са в градска или извънградска среда. Подобни образци има в редица европейски градове като Прага, Будапеща, Загреб и други Това е и една от главните предпоставки повече хора да живеят в крайградските региони - нещо, което в София изцяло липсва.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако имаше железница

Веселин Кирев от организацията счита, че е нужно изменение на настоящия Общ организационен проект за възобновяване на жп линиите, защото плануваните в него градски автомобилни автомагистрали по този начин и не са се осъществили. Към момента над 50% от линиите се употребяват и са благосъстоятелност на НКЖИ. Единствената наземна част, която не е непокътната като трасе, е сред болница " Токуда " и кръстовището на булевардите " Академик Иван Евстатиев Гешов " и " Цар Борис III ".

" Нашето предложение е обвързвано с цялостна идея, включваща възобновяване на спирки по съществуващите жп трасета, придвижване на влакове на метрото по националната жп инфраструктура към Перник, високоскоростна жп връзка с летище София, връзка на трамвайните трасета и железницата ", разясняват още от организацията. На тази интерактивна карта се виждат всички съществуващи и съществували жп линии на територията на София, в това число и историческото трасе на Околовръстната железница на София.

Всичко това има една огромна изгода - хората, живеещи в покрайнините на София, ще могат да стигат бързо до центъра. Сега превозът от и до тези места не е организиран и се постанова да бъдат заменени няколко транспортни средства, наложително и автомобил. Околовръстната железница е решение, което като се изключи че пести време, спомага и за понижаване замърсяването на въздуха.

В клопката на Зеления пръстен

Планът за " Зелен кръг " на Фандъкова и основния проектант на София Здравко Здравков обаче изключва опцията за железница. Той планува върху старите жп линии да бъде построен линеен парк с велосипедна алея, който да играе ролята на връзката сред останалите паркове в столицата.

Според Кирев, въпреки трасето зад зала " Арена Армеец " към този момент да е разчистено и да се приготвя за велоалея, то би трябвало да бъде възобновено, защото залата се употребява за събития с доста гости, за които няма комфортен превоз.

От Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз дават за образец Париж, където неотдавна е зародила сходна полемика за старите жп линии в градската зона. Общината е решила върху тях да бъдат построени леки краткотрайни структури и диги, с цел да може да се употребяват за велосипедно и пешеходно придвижване. Линиите ще останат благосъстоятелност на железницата, която ще ги даде безплатно на общината за период от 10 години. След приключването му ще има спор какво да се прави с тези трасета и по какъв начин да се употребяват, а през това време ще се правят изследвания.

" Предлагаме да се направи споделено пространство на релсова инфраструктура, пешеходни и велопространства. Железницата ще се движи като трамвай в градска среда и като трен със скорост до 100 км/ч в извънградска ", разясняват пред " Капитал " Веселин Кирев и Георги Статков, членове на сдружението.

Засега концепцията на гражданската самодейност се поддържа от съвсем всички общини към София, БДЖ, " Арена Армеец " и други институции. За реализирането ѝ обаче ще са нужни задълбочени изследвания, които да покажат дали жп услугата ще дава отговор на търсенето и ще насърчи повече хора да я употребяват. Да питаме претендентите за кметове

От гражданската самодейност са изпратили до претендентите за кметския стол съответни въпроси за развиването на жп инфраструктурата. Засега отговори няма, само че може да се направи извод от предизборните стратегии на претендентите. Приоритетите на Фандъкова са построяването на Зеления кръг, трамвайното трасе на бул. Тодор Каблешков ", интермодалната спирка " Обеля " (всички те обещавани още в по-предишния ѝ мандат) и обвързването на Царската спирка (или спирка " Чавдар " ) с третата линия на метрото.

Мая Манолова приказва за устойчива градска подвижност, само че концепцията за железница не попада, макар че дава обещание да има връзки с нея. По същия метод постъпва и Ангел Джамбазки, който в изявленията изяснява, че ще има градска железница, само че не предлага нищо съответно. Идеята липсва и в предизборната му стратегия.

От " Спаси София " са срещу околовръстната железница и поддържат построяването на градска. Според Кирев обаче картата с направления за нея не се базира на никакви изследвания. Арх. Борислав Игнатов единствен застъпва концепцията за лека градска железница (light rail) и има оферти за изследвания за потреблението на старите жп трасета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР