Железопътната магистрала Тракия София - Бургас няма да бъде довършена

...
Железопътната магистрала Тракия София - Бургас няма да бъде довършена
Коментари Харесай

Жп линията Елин Пелин - Костенец поскъпна със 146 млн. лв.

Железопътната автомагистрала " Тракия " София - Бургас няма да бъде довършена през сегашния програмен интервал и остава за идващия - до 2030 година

Това излиза наяве от решението на държавното управление, което даде картбланш за подписването на договорите с определените реализатори за сектори от жп линията Елин Пелин - Костенец. Във връзка с единия от тях има риск от санкция от Европейската комисия, защото цената е по-висока с над 72 млн. лева по отношение на прогнозната, избрана от Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), разясниха специалисти пред Mediapool.

Изграждането на скоростната жп линия София - Бургас стартира с влизането на България в Европейския съюз през 2007 година Първоначалните проекти бяха през първия програмен интервал (2007 - 2013 г.) да бъде осъвременен секторът Пловдив - Бургас, а през сегашния (2014 - 2020 г.) този от София до Пловдив. Сега обаче към този момент е ясно, че това няма да се случи и осъществяването на договорите се трансферира за идващия програмен интервал, за което има и позволение от Европейската комисия.

Тъй като многогодишната финансова рамка за интервала 2021 - 2027 година към момента не е утвърдена, е належащо решение на държавното управление, с което да се даде позволение за сключване на договорите с определените реализатори за рационализация на жп линията Елин Пелин - Костенец, изясни министърът на превоза Росен Желязков пред Mediapool. Той добави, че от Европейската комисия има увещание, че този план ще бъде финансиран през идващия програмен интервал.

Обществената поръчка за построяването на 51-километра релсов път за над 1 милиард лв. без Данък добавена стойност е най-голямата, която се финансирана през сегашния програмен интервал от еврофондовете посредством оперативна стратегия " Транспорт ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР