Железниците на Сърбия обявиха проект за реконструкция на железопътната линия

...
Железниците на Сърбия обявиха проект за реконструкция на железопътната линия
Коментари Харесай

Сърбия изгражда високоскоростна жп линия до Северна Македония

Железниците на Сърбия оповестиха план за реорганизация на железопътната линия Ниш-Прешево-Република Северна Македония за високоскоростни влакове с дължина 92 километра като част от плана за рационализация Белград-Ниш-Прешево, съобщи организация МИА.

Стойността на работите по тези сектори от железницата е 182,25 милиона евро, като огромната част от финансирането е от Европейската капиталова банка /ЕИБ/ с 90,5 милиона евро. Сърбия ще взе участие с 14,67 милиона евро.

Очаква се планът да бъде приключен до края на 2025 година

Както беше оповестено от районна платформа, която сплотява експерти в региона на превоза и логистиката - порталът Plutologyics, модернизацията на тази част от железопътната линия включва работи по секторите Брестовац-Винарци, Орево-Вранска Баня, Ристовац-Буяновац и Букаревац-Прешево - граница с Република Северна Македония.

Участъкът Ниш-Прешево съставлява една от най-старите железопътни линии в Сърбия и е най-важният сектор от транспортен Коридор 10. Тази електрифицирана линия с дължина 151 км се употребява за по-голямата част от превоза в Сърбия, написа порталът Plutonlogistics.

В рамките на плана се планува рехабилитация и уголемение на железопътната линия Белград-Ниш с дължина 228 километра.

Общите планирани разноски за рационализация и реорганизация на коридора Белград-Ниш-Прешево с дължина от общо 350 километра възлизат на 2,5 милиарда евро.

Европейската банка за възобновяване и развиване ще отпусне на Сърбия държавен заем от 500 милиона евро за реализацията на този план.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР