Железничарят от Гомел Александър Лучинович е бил осъден на 2

...
Железничарят от Гомел Александър Лучинович е бил осъден на 2
Коментари Харесай

Осъдиха на 2 години затвор железничар, заснел движение на руска техника в Беларус -

Железничарят от Гомел Александър Лучинович е бил наказан на 2 години затвор поради издание на видео с съветска военна техника, движеща се през територията на Беларус, заяви правозащитният беларуски уебсайт „ Вясна “. Лучинович беше упрекнат в осъществяване на закононарушение по част 1 на член 361-4 от Наказателния кодекс " Съдействие на екстремистка активност ".

44-годишният Александър Лучинович е работел като кондуктор-шафнер в железопътния превоз и бил арестуван на 31 март на работното си място, в Гомелския клон на Беларуската железница. При задържането му бил конфискуван телефонът, след което при обиск бил формиран протокол по Кодекса за административните нарушавания и шафнерът бил изпратен за едно денонощие арест. След приключването на този период мъжът не е бил освободен, а единствено бил „ преоформен “ като задържан по наказателно дело за подпомагане на екстремистка активност.

Вината на Лучинович е в това, че е разгласил в телеграм канала на известния от началото на войната в Украйна мониторингов план „ Беларуски гаюн “ видео с предвижването на съветска военна техника през територията на Беларус. Това е станало още преди каналът да бъде разгласен за екстремистки в страната на Лукашенко. Телеграм каналът „ Беларуски гаюн “ има съвсем 490 хиляди клиенти и е главният източник за интензивността на беларуската и съветската армии на територията на Беларус – военни превози, кацания и политане на авиационна техника, артилерийски или ракетни залпове и прочие.

През април планът разгласява персоналните данни на съветските войници-мародери, които изпращаха по домовете си из цяла Русия плячката си, заграбена в Украйна по време на войната. Каналът беше този, който на 2 април разкри мародерската същина на съветската войска в Украйна като разгласява видео от пощенски клон в Беларус, представящо руснаците, изпращащи титли вкъщи.

На 15 април Лучинович е бил настанен в Следствен изолатор номер 3 (СИЗО-3) и са му повдигнати обвинявания. По време на правосъдния развой Областния съд в Гомел прокурорът е изискал за подсъдимия наказване от 2 години затвор при общ режим макар неналичието на доказателства за екстремистка активност от страна на железничаря. Лучинович не е признал виновността си, само че е споделил, че в действителност е снимал конвоя с съветска военна техника и е изпратил видеото в чат-бота на „ Беларуски гаюн “. Съдът е признал мъжа за отговорен и е удовлетворил настояването на прокуратурата за 2 години затвор.



На 31 март непосредствен до властта в Минск телеграм канал разгласява записи с 38 разкаяли се железопътни служащи.

Лучинович, евентуално, няма да е последният наказан железничар от Беларус. В деня на задържането му „ Беларуски гаюн “ заяви, че управляващите са почнали всеобщи арести на железничари, а в един от каналите се появиха 38 видеоклипа със чиновници на железниците, които се разкайват за това, че са разгласили фотоси и информация за съветската войска в Беларус.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР