Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник,

...
Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник,
Коментари Харесай

Румен Радев: Желю Желев се водеше от идеи, не от корист

Желев се водеше от хрумвания, не от изгода. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и очакванията на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст ". Това сподели президентът Румен Радев при откриването на възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично определен президент на Република България доктор Желю Желев (1990 – 199 в село Веселиново. Радев добави, че Желев е бил уверен европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което идея бяха мирът, солидарността и единството на континента. Заедно с Радев във Веселиново бяха и президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017).

" Д-р Желев ни напусна преди две години. Той имаше нелека орис. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на съперниците и измените на своите. Но Желев остана национален човек, когато мнозина се срамиха и клеймяха думата " национален " ", съобщи в изявлението си на церемонията Румен Радев.

 Румен Радев
© Прессекретариат на президента

Румен Радев

Президентът счита, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на доста неточности, и техни, и непознати. Огромните очаквания са се сблъскали със суровата реалност, а идеалистите са били изместени от циниците. " Знаменателен знак е, че се събрахме четирима държавни глави, с цел да съхраним паметта за първия президент на нова България, който ни напусна ", сподели още Румен Радев. Той добави още, че датата десети ноември наближава, а точно нея непроменяемо свързваме с лекар Желев, като 28 години след началото на измененията " политическите пристрастености не престават да вилнеят ".

" От години спорим дали преходът е приключил. Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да използваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда полемики, а не подхранва омразата. Когато причините изместят дамгите. Когато се проникнем с почитание към всички жертви, от всички столетия и се отнасяме с почит към градивните, прогресивните и родолюбците . Без амнистия за закононарушенията, само че с схващане за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е непогрешим ", сподели още в словото си на церемонията Радев, представен от президентския пресцентър.

Петър Стоянов: Липсва ни възприятието на последователност

" Радвам се, че слагаме началото на една превъзходна традиция и настоящият президент, и всички президенти на България до момента да се съберем дружно, с цел да отдадем респект на първия демократично определен президент Желю Желев ", сподели ПетърСтоянов. " Мисля, че това е значим знак за българската народна власт, тъй като това, което съгласно мен още ни липсва, е възприятието на институционалност, почитание към институциите. Това, което ни липсва е възприятието на последователност. Всеки от нас идва на власт с мисълта, че е първи, несравним и че стартира да гради новото бъдеще, а в действителност всеки интелигентен човек би трябвало да е наясно с едно - търси поуките от предишното, стъпвай на здравия пиедестал от предишното, в случай че искаш да градиш същинско бъдеще ", сподели още Стоянов.

 Румен Радев и Петър Стоянов
© Прессекретариат на президента

Румен Радев и Петър Стоянов

Първанов: Желев остава в история със своята храброст

Д-р Желю Желев остава в историята на българския преход със своята храброст и увереност, сподели Георги Първанов. Той видя няколко знака, които могат да бъдат разчетени в събитието. Първият е, че макар компликациите и страстите на прехода, би трябвало да се отдаде дължимата благодарност на българските държавници и изключително на хора като доктор Желев. " Второ, тук може би има детайл на последователност. Надявам се да е по този начин, тъй като във всичко това, което всеки от нас е направил през годините, несъмнено има по нещо, което да се развие и утвърди. Искрено се надявам това да е една добра традиция за в бъдеще ", съобщи Георги Първанов. Според него Желев остава в историята на българския преход със своята храброст и увереност, с характера и волята си. " Лично аз го помня с сложни връзки сред президент в негово лице и опозиционен водач в мое и чудесни връзки във времето, когато аз бях президент, той към този момент не беше на този пост, само че имахме доста положително взаимоотношение. Той беше представител на президентската институция на доста конгреси по моя молба и уповавам се в действителност това да бъде добра традиция ", сподели Георги Първанов.

Плевнелиев: Желев е знак на единение и човечност
 Росен Плевнелиев и Румен Радев
© Прессекретариат на президента

Росен Плевнелиев и Румен Радев

За всички нас президентът Желев е умен политик, знак на единството, знак на невзискателност, на човечност, на мъдрост, която бликаше от всяко негово деяние. Това сподели Росен Плевнелиев. " Той съумя по най- мирния, най-добронамерения метод да придвижи страната напред в най-трудния миг, помня всяка среща, всяка негова дума, всяко наше събиране, при което той по неговия ухилен, непретенциозен, доброжелателен и визионерски метод ни караше да го слушаме, да се поучим от него и да следваме неговия път ", спомни си Плевнелиев.

" С неговата невероятна невзискателност, доброта и човечност той възпламени всички нас със своята любов към България и неговата огромна тематика за Балканите. Д-р Желев беше доста уважаван и доста почитан на Балканите, за нас е чест да го уважим ", сподели Плевнелиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР