Желанията са необходими, за да се намира животът в постоянно

...
Желанията са необходими, за да се намира животът в постоянно
Коментари Харесай

Майкъл Блумбърг прави политика със собствени пари

Желанията са нужни, с цел да се намира животът в непрекъснато придвижване

Самюел Джонсън (1709-1784 г.), британски критик и лексикограф

В историята на Съединени американски щати кметското място в Ню Йорк е послужило като трамплин към президентския пост само на Гроувър Кливлънд (1837-1908 г.), който е бил отпред на градската администрация през 1881 година Една година по-късно става губернатор на едноименния щат, а е собственик на Овалния кабинет в Белия дом от 1885 до 1889 година и от 1893 до 1897 година

Дали Майкъл Блумбърг, роден на 14 февруари 1942 година в болничното заведение " Св. Елизабет " в Брайтън, предградие на Бостън, щата Масачузетс, ще бъде вторият кмет на Ню Йорк, заемал висшия държавен пост в Съединени американски щати?

За да осъществя този късмет, Майкъл (известен като " Майк " ) Блумбърг първо би трябвало да си обезпечи номинацията на Демократическата партия за формален противник на Доналд Тръмп за президентския мандат през интервала 2021-2025 година на изборите, които ще се състоят на 3 ноември тази година. Той разгласи формалния старт на своята предизборна акция същия месец, само че 2019 година

През по-голямата част от своя живот той е симпатизант на Демократическата партия (преди 2001 година и от 2018 година досега). От 2001 до 2007 година той е в редиците на републиканците, а от 2007 година до 2018 година е самостоятелен. Политик, предприемач и създател, той натрупа положение, което предишния. ноември бе е оценено на $58 милиарда. Това го класира на 6-о място по благосъстояние в родината му (2015 г.) и 9-о в света (2019 г.).

Той е огромен човеколюбец, дарил $8,2 милиарда, в това число и $1,8 милиарда на университета " Джоне Хопкинс ".

Това е най-голямото частно подаяние

правено в миналото на висше образователно заведение. Заедно с Уорън Бъфет и други милиардери от Съединени американски щати, той е член на общността на донорите, които са поели обществен ангажимент да дават безплатно най-малко половината от своето положение за публични дела.

Блумбърг произлиза от еврейско семейство. Баща му Уилям Хенри Блумбърг (1906-1963 г.) е роден в Челси, щата Масачузетс, в фамилията на съветския евреин преселник Александър (Елик) Блумбърг. Майката Шарлът Блумбърг (1909-2011 г.) е родена в Джърси сити, щата Ню Джърси, а татко й Макс Рубенс е евреин преселник от днешна Белорусия. Първоначално родителите на Майкъл Блумбърг живеят в Алстън, Масачузетс, до момента в който той навърши 2 години, по-късно се местят в Бруклин, Масачузетс, само че след това се откриват трайно в предградието Медфорд на Бостън.

През 1961 година Майкъл Блумбърг постъпва в Харвардския университет, където през 1966 година получава магистърска степен по бизнес администрация.

Първото му работно място е в капиталовата банка " Соломон Брадърс ", където се занимава с търговия с акции. Седем години по-късно, от 1973 година Майкъл Блумбърг, достигнал към този момент позиция " общоприет сътрудник ", управлява този бранш, а по-късно и систематичното развиване. Две години по-късно подписва брак със Сюзън Браун. Имат две дъщери (Ема, р. 1979 година и Джорджия, р. 1983 г.). През 1993 година Майкъл Блумбърг се развежда със Сюзън Браун, като остават положителни другари. От 2010 година има връзка с Диана Тейлър, някогашна директорка на нюйоркската общинска банка. През 1981 година " Соломон Брадърс " е закупена от компанията " Фибро Корпорейшън ", а Майк Блумбърг е уволнен, без да получи каквото и да е обезщетение, само че има $10 млн. като сътрудник във компанията.

Използвайки този капитал, Майкъл Блумбърг основава компанията " Иновативни пазарни системи ". Неговият бизнес проект е учреден върху събитието, че Уолстрийт (както и въобще финансовата сфера) биха били подготвени да заплащат за висококачествена бизнес информация, доставяна колкото е допустимо най-бързо и в най-различни форми, в това число и графически.

През 1982 година компанията " Мерил Линч " става първия клиент на Блумбърг, инсталирайки началните 22 терминала и инвестирайки $30 милиона. Фирмата е преименувана през 1987 година на " Блумбърг Л.П. ". Три години по-късно конфигурираните терминали към този момент са 8000. През октомври 2015 година броят им надминава 325 000 по паралели и меридиани. Информационният набор, който доближава до потребителите, също се уголемява.

Когато се насочва към политическа кариера, Блумбърг трансферира на Лекс Фенуик бизнес управлението на компанията, в която има 88% от акциите. Докато текат неговите три кметски мандата, отпред като президент на " Блумбърг Л. П. " е Даниел Доктороф, някогашен заместник-кмет на Ню Йорк.

Майкъл Блумбърг поема значимия пост на 1 януари 2002 година, като става 108-ия кмет на Ню Йорк. Печели втори мандат през 2005 година и още веднъж си обезпечава поста през 2009 година За първия си мандат той се кандидатира от Републиканската партия, също и за втория. Но откакто се афишира за самостоятелен политик на 19 юни 2007 година, републиканците губят този основен пост, а Майк Блумбърг става едвам петия политик, който е бил три мандата отпред на администрацията на най-многочисления град в Съединени американски щати.

Подобряването на публичното обучение и битката против бедността

са задачите на първите му две кметувания. На 10 май 2010 година в. " Ню Йорк Таймс " оповестява, че съгласно Националната оценъчна система за просветително показване пробата NAEP не е посочил никакво усъвършенстване за интервала от 2003 година до тогава, изключително измежду етническите групи в Ню Йорк, като и измежду студентите, чийто родители имат ниски приходи.

Мнозина цивилен деятели се опълчват на просветителната промяна на Майкъл Блумбърг, като подлагат на критика залегналия в нея принцип финансирането на държавните образователни заведения да бъде осъществявано предвид на постигнатите резултати през предходната фискална година. Ако те са били усъвършенствани по отношение на предхождащия едногодишен интервал, финансирането бива повишено. Ако ли не, прави се назад.

Като мярка за редуциране на общинския бюджет Блумбърг се отхвърля от своята кметска заплата и приема като алегорично заплащане $1 годишно. Освен това подрежда неговият телефонен номер да бъде включен в формалния градски указател, не населява формалната резиденция на нюйоркските кметове " Грейси Менсън ", а личната си къща в горната част на Манхатън.

Въпреки че при започване на своя първи мандат като нюйоркски кмет Майкъл Блумбърг да има ниско утвърждение измежду обществеността, по-късно този индикатор се усъвършенства. Все отново мнозина от неговите критици отдават изборните му победи на големите лични средства, които той влага в акциите си за печелене на гласовете на съгражданите си. Наистина законодателството на щата Ню Йорк лимитира размера на даренията, които един политик може да одобри в интерес на своите предизборни акции.

Но за вложените лични средства единствено небето е границата

В първата си предизборна акция против претендента на Демократическата партия Марк Грин за кметския пост на " Голямата ябълка " (прозвище на Ню Йорк) Блумбърг изразходва $73 млн., или в съответствие 5:1 по отношение на своя конкурент. През 2005 година върхът е усъвършенстван, като са изразходвани към този момент $78 милиона. Майкъл Блумбърг, като умел предприемач, се възползва от законодателството на щата Ню Йорк, което разрешава на един политик да се явява претендент на повече от една партия. Така да вземем за пример на изборите през 2001 година той получи поддръжката и на Партията на независимостта, която го включи в своята изборна листа.

(По материали от задграничния щемпел, втората част на материала очаквайте в идващото издание на приложение " Глобус " на 18 февруари.)

* Авторът е ръководител на УС на Асоциацията за битка срещу корупцията в България
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР