Желанието на САЩ да направят Украйна член на НАТО беше

...
Желанието на САЩ да направят Украйна член на НАТО беше
Коментари Харесай

Кисинджър: Предложението за приемане на Украйна в НАТО беше грешка и доведе до войната

Желанието на Съединени американски щати да създадат Украйна член на НАТО беше сериозна неточност и докара до сегашния спор.

 

Това съобщи някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър в изявление за в. " Уолстрийт джърнъл ", оповестено през вчерашния ден, оповестява ТАСС.

 

Според него в продължение на стотици години Русия е имала доста въздействие върху страните от своя район, само че самата тя непрекъснато е заемала двойствена позиция по отношение на Европа, защото е била заинтригувана да развива връзки с нея за личното си развиване, само че в това време се е страхувала от закани от Запада.

 

Тази двоякост, счита Кисинджър, е довела и до спора в Украйна. „ Вярвам, че предлагането за приемане на Украйна в НАТО беше сериозна неточност и докара до война “, сподели той.

 

В същото време Кисинджър добави, че в този момент Съединени американски щати са " безусловно прави да се опълчват " на Русия и че той поддържа политиката на американския президент Джо Байдън по отношение на Украйна.

 

„ От моя позиция украинската война беше извоювана в смисъл, че предотврати съветска офанзива против съюзнически страни в Европа “, аргументира се някогашният държавен секретар. Според него обаче „ могат да се появят и други рискове, свързани с Русия “.

 

Говорейки за салдото на силите в Азия, Кисинджър означи, че съгласно него Китай търси сигурност, а не международно владичество.

 

В същото време Кисинджър счита, че КНР чака да бъде преобладаващата мощ в района. Според някогашния държавен секретар Пекин може да заеме толкоз твърда позиция, че Индия и Япония, „ въз основа на логиката на събитията “, ще би трябвало да се преценяват с това.

 

Като ответна мярка, съгласно Кисинджър, Япония може да създаде свои лични оръжия за всеобщо заличаване. Според някогашния държавен секретар това може да стане в границите на три, пет или седем години.

 

Кисинджър навършва през днешния ден, 27 май, 100 години. Той е единственият чиновник в историята на Съединени американски щати, заемал по едно и също време постовете държавен секретар и асистент на президента по националната сигурност.

 

Смята се, че Кисинджър е работил във външната политика като реалист и прагматик и също по този начин е изиграл основна роля в определянето на курса на Вашингтон през 70-те години в някои области.

 

Инфо: ТАСС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР