Желанието на министър Танева да засили присъствието на българско местно

...
Желанието на министър Танева да засили присъствието на българско местно
Коментари Харесай

Повече български храни или повече празни щандове?

Желанието на министър Танева да ускори наличието на българско локално произвеждане по рафтовете на огромните вериги супермаркети наподобява изключително благородно в днешните времена на рецесия. Икономическата обсада от последния месец сътвори непредвидени провокации пред веригата на доставки и не закъсня да удари производството на храни. Търсенето от ХоРеКа бранша изчезна за една нощ, а потреблението на семействата претърпя стесняване и промени структурата си.

В стремежа си да подкрепя родните производители непременно МЗХГ предлага ограничения, които освен няма да доведат до търсения резултат, само че ще имат редица отрицателни последствия с капацитет да задълбочат компликациите по веригата на доставки. Но да стартираме изначало.

Във всяка развита страна комерсиалните вериги обслужват голямата част от популацията, което работи и живее в огромните градове. Те извършват една съществена функционалност: да дават необятен избор от артикули като подсигуряват непрекъснатото качество на всеки продукти и то на допустима цена. Затова огромните търговски вериги имат избрани условия към своите снабдители. Тези условия постоянно надвишават националните стандарти (когато има такива), давайки гаранции на нас – потребителите. Гаранции, че когато си купуваме домат, да вземем за пример, той с изключение на корав и червен е също по този начин почистен, съхранен и превозен по този начин, че нищо да не му се случи до момента в който стигне до щанда. Че равнищата на пестициди в него са под допустимите граници и още куп други неща, които са значими за консуматора.

Тъжната истина е, че част от българската продукция (в някои браншове повече, в други по-малко) не може да отговори и на най-малък брой условия. Защо в земеделска България развъждането на зеленчуци, плодове и животни към момента е неконкурентно е обособена тематика.

Другата тъжна истина е, че в тези неконкурентни браншове на селското стопанство външнотърговският баланс на България е негативен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР