Желанието на американските туристи да пият коктейли в прочутите барове

...
Желанието на американските туристи да пият коктейли в прочутите барове
Коментари Харесай

Става ли отново Куба "забранена територия" за гражданите на САЩ

Желанието на американските туристи да пият коктейли в фамозните питейни заведения на Хавана или да се гмуркат в басейна, ситуиран на покрива на най-новия и първокласен хотел в града, стартира да помръква. Причината за това е обявената от президента Тръмп нова политика по отношение на Куба, с която предшественикът му Барак Обама стартира да затопля връзките с острова, написа " Ройтерс ".

Противно на направеното от предходния собственик на Белия дом Тръмп дава заден ход и разпореди стягане на рестрикциите за американците, пътуващи до Карибския остров. Сред тях и възбраната за другарство с локални военни, които обаче държат по-голямата част от обектите, забавни за посетителите.

" Някой може да каже, че на всички места можеш да си купиш напитка, само че ние желаеме да го създадем в някое известно, красиво място ", разяснява пред организацията учител от Хюстън, откакто посещава известния бар Sloppy Joe`s, който е преоткрит от публиката през 20-те години на предишния век. Там американците обичали да пият и да играят хазартни игри.

Мястото е на процедура обезсмъртено с помощта на излезлия през 1959 година филм Our Man in Havana. Той е и място, което е привличало звезди като Спенсър Трейси, Кларк Гейбъл, Джон Уейн. Много американци в този момент още веднъж се насочват към този бар, с цел да се насладят на историческата му атмосфера.

И до момента в който нараства броят на обектите, които са частна самодейност в остарялата част на Хавана, одобрявана за една от перлите на колониалната архитектура на Карибите, в действителност всички държавни хотели и места за хранене са благосъстоятелност на военни.

Част от чара на това да си в Хавана е историческият аспект, разяснява екскурзиант от Ню Йорк, който се разхожда по протежението на известната улица Calle Obispo, известна с множеството заведения с жива музика, заведения за хранене и питейни заведения.

Други американски гости разясняват, че са удовлетворени да посетят Куба, преди още веднъж да се затегне режимът и да изгубят опцията да отседнат в Gran Hotel Manzana Kempinski, който е благосъстоятелност на туристическото крило на военните - Gaviota ( " Чайка " - бел. ред.).

Броят на туристите от Съединени американски щати се е утроил от 2014 година, откакто Обама понижи рестриктивните мерки пред пътуващите за острова.
Много от тях споделят, че не биха тръгнали да пътуват при новите правила, които на процедура трансформират към момента комунистическа Куба в неразрешена земя за тях, макар че се намира единствено на 145 км от Флорида.

В графиката си " Ройтерс " демонстрира по какъв начин се развива туризмът в Куба. От нея се вижда по какъв начин е повишен броят на туристите след стоплянето на връзките сред двете страни, растежът съответно на идващите на острова от Съединени американски щати, от кои страни и с какъв брой порастват приходите от туризъм в страната. От данните се вижда и растежът в броя на хотелските стаи през годините както и това, че в този момент в Хавана има съвсем толкоз места за пребиваване на посетители, колкото и в испанската столица.
Доналд Тръмп разгласи в петък новите правила за пътуващите в Съединени американски щати американци, само че те следва да бъдат детайлно разказани от Министерството на финансите като отраслово за глобите.

От това, което към този момент се знае, Тръмп остави някои от въведените от Обама промени, измежду които и отвореното още веднъж през неговия мандат посолство на Съединени американски щати в Хавана. Куба разяснява решението като крачка обратно в двустранните връзки и че Тръмп е получил неприятен съвет.

Новите правила не разрешават множеството бизнес транзакции с Armed Forces Business Enterprises Group – кубинският конгломерат, който на процедура участва във всички браншове на стопанската система. Това предписание има своите изключения за някои покупко-продажби, свързани с пътешестване по въздух и вода.

Тръмп обосновава ограниченията с това, че не желае американски долари да се харчат в страна, която не зачита човешките права. Анализатори обаче слагат въпроса за какво Тръмп не се вълнува от казуса с човешките права в други страни като Саудитска Арабия, където партиите и митингите са неразрешени. Страната обаче е стратегически съдружник на Съединени американски щати, а Тръмп я посети предишния месец.

Президентът резервира и възобновените наскоро директни полети сред Съединени американски щати и Куба, както и круизите. Администрацията на Белия дом увери и че ограниченията нямат за цел да пресечен съществуването на работещи към този момент бизнес инициативи като това, при което Starwood Hotels Inc (собственост на Marriott International Inc ) пое мениджмънта на исторически хотели в Хавана.

Една от най-големите промени, въведени от Тръмп, е, че хората, които в този момент пътуват самостоятелно по просветителни стратегии, към този момент ще могат да го вършат единствено групово. Мотивът на президентската администрация е, че по този начин се лимитират плажуващите американски туристи в страна, където към момента публично туризмът им е неразрешен.

" Болезнено е да се връщаме обратно. Това единствено ще ни изолира от света ", разяснява жителка на Хавана. Тя неотдавна е основала своя компания за счетоводство и куриерски услуги, което е станало допустимо с помощта на размразяването на връзките сред двете страни. " Нуждаем се от клиенти, имаме потребност стопанската система да се развива, а като се изолира Куба, ще бъдат наранени главно локалните хора, а фирмите ще бъдат принудени да прекратят бизнеса си ", изяснява тя.

Мерките на Обама са довели до взрив на туризма в страната, изключително в Хавана, което е довело след себе си и до засилено търсене тук-там за хранене, за пребиваване, таксита, туристически гидове.

Според някои локални обаче облекченията, пристигнали при администрацията на Обама, са посочили на ръководещите в Куба, че могат да продължат да потъпкват човешките права, без да има рестрикции и последици. Дисиденти в страната, които сега не са в пандиза, разясняват, че репресиите против тях са се засилили с облекчаването на връзките със Съединени американски щати.

Новите правила заварват Куба във време, когато и доставките на нефт от другарска Венецуела, която се бори с икономическата си рецесия, са мощно намалели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР