Желание за сближаване на римокатолическата и източноправославната църква е изразил

...
Желание за сближаване на римокатолическата и източноправославната църква е изразил
Коментари Харесай

Папа Франциск пожелал сближаване с източноправославната църква

Желание за доближаване на римокатолическата и източноправославната черква е изразил папа Франциск. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев след среща с главата на Римокатолическата черква във Ватикана.

" Папата има предпочитание нашите църкви да се сближават още повече , ние имаме повече от хилядолетна история в нашите връзки, почнали още от времето на Княз Борис при покръстването на българите IX век ", сподели Радев.

Преди срещата президентът Радев участва и на Литургия в базиликата " Сан Клементе ", където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на писмеността и книгите от римския свещеник папа Адриан II. Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний .

За България е голямо самопризнание, че през днешния ден за пръв път се организира работа от български архиепископ в базиликата , където са служили нашите Свети братя Кирил и Методий, осведомиха от прессекретариата на президента.

" С поддръжката на папата и на държавния секретар на Ватикана от ден на ден католическата черква се отваря за наши източноправославни служения освен тук, а и на всички места по Европа ", съобщи Румен Радев. По думите му, това е огромна поддръжка за единението на нашите общности по света .

В базиликата " Сан Клементе " президентът отдаде респект пред мощите и гроба на Свети Кирил.

След срещата си с главата на Римокатолическата черква президентът Радев уточни, че папа Франциск взима интензивно отношение по всички модерни проблеми , като на срещата са разискали " актуалния камшик на държавността - корупцията, освен в държавните управления, само че и в църквата ".

" Папа Франциск през днешния ден уточни и че " дяволът влиза в индивида през джоба му ", сподели Румен Радев. Имаме повече от хилядолетна история в нашите връзки. Те са почнали още по времето на княз Борис, при покръстване на българите - IX век, добави той.

Това е третата среща на президента с главата на Римокатолическа черква. Подаръкът, който Радев сервира на папа Франциск, е икона - домакински триптих от Тревненската школа . Композицията е направена от българския историк Румен Манов. Тя сплотява български икони и знаци и католически знаци върху седеф, направени в България. На нея са инсталирани знаци на християнското изкуство, употребявани от католическата общественост в България.

Главата на Римокатолическата черква пожела на българския народ за здраве, благоденствие и култура, сподели Радев пред публицисти след аудиенцията си във Ватикана.

По думите на президента традицията, открила се през последните десетилетия - приемът на българска делегация на най-високо държавно равнище на визита във Ватикана, е значим знак за самопризнание освен за делото на братята Кирил и Методий, а и за ролята на България в международното културно пространство в днешния актуален свят, цитират от прессекретариата на президента.
 Снимка 532517
Източник:

Българският президент се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

В апостолическата библиотека президентът прегледа фрагменти от най-старата история на България, написана преди повече от 350 години от архиепископ Петър Богдан Бакшич. Трактатът " За древността на бащината земя и за българските каузи " е написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич.

Ръкописът на Петър Богдан има необикновено значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възобновление , съобщи президентът. Той подчертава, че трактатът на Петър Богдан предшества " История Славенобългарска " на отец Паисий. " Този труд е за древността на бащината земя и за българските каузи, това е извънредно мощно обръщение за независимост, за чест, достолепие, за полезности, за осъзнаването, за идентичността на един народ ", съобщи Румен Радев.

Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а от Администрацията на президента провеждат той да бъде показан в България за месец, заяви Румен Радев.

На хълма на гарибалдийците българската делегация постави венци пред паметника на Капитан Петко челник . Днес президентът постави венец и пред паметника на Иван Вазов и паметника на Св. Св. Кирил и Методий , който е в двора на българското посолство в италианската столица.
 Снимка 532528
Източник:

Припомняме, главните разлики сред Православната черква и папизма, съгласно " Двери.бг ", са в учението за нетварната същина и нетварната сила (действие) на Бога. Докато православните имаме вяра, че Бог има нетварна (несътворена) същина и поддържа връзка с творението и индивида посредством своята нетварна сила, папистите имат вяра, че нетварната същина в Бога е тъждествена с нетварната Му сила (actus purus), а Бог контактува с творението и индивида посредством свои сътворени сили. Тоест имат вяра, че у Бога съществуват и тварни сили. Следователно те смятат за нещо сътворено Божията берекет, посредством която се освещава индивидът. Но по този начин индивидът не може да се освети и да се обожи.

От това главно обучение за тварната берекет произлизат учението за изхождането на Светия Дух от Отца " и от Сина ", за чистилището, за непогрешимостта на папата и т. н.

Основна разлика сред Източната и Западната Църква е и Filioque, т.е. учението за изхождането на Светия Дух от Отец " и от Син ", в резултат на което се принизява единоначалието на Отец, отхвърля се съвършеното тъждество на лицата в Св. Троица . Ако съществува такова единение сред Отец и Син (от които по едно и също време изхожда Св. Дух), то Синът се принизява в отличителното Му качество да се ражда, подценява се Св. Дух като неравносилен и единославен с останалите лица на Св. Троица, защото Той се явява " безплодно Лице " (πρόσωπο στειρό), гласи догматическият взор на разликите сред двете Църкви.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР