Желаещите да учат в ПУ Паисий Хилендарски“ тази година са

...
Желаещите да учат в ПУ Паисий Хилендарски“ тази година са
Коментари Харесай

5564 кандидат-студенти са подали документи за обучение в на Пловдивския университет

Желаещите да учат в ПУ „ Паисий Хилендарски “ тази година са с 350 повече от 2018 година, първият изпит от постоянната акция е на 30 юни, удължава се срокът за кандидатстване единствено с оценка от ДЗИ Общо 5564 индивида са подали документи за присъединяване в кандидат- студентската акция на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, заяви заместник-ректорът по образователна активност доцент доктор Мария Стоянова. Този брой кандидатствали е единствено за специалностите във висшето учебно заведение, не и за филиалите му в Смолян и Кърджали. Кандидат- студентите ще се съревновават за 3061 места в постоянна форма на образование и 453 в задочна.

Миналата година претендентите са били 5198 индивида, което е с 350 по-малко в съпоставяне със в този момент. Към момента общо 256 са записаните нови студенти с отлични оценки от предварителните изпити и отличници от надпревари, като най-вече са записаните в специалността „ Софтуерно инженерство “ – 38. Броят е по-висок в съпоставяне със същия интервал предходната година, когато записаните по този ред са били 203 души. Документи за явяване на изпитите през м. юли се одобряваха от 12 до 26 юни. Пловдивският университет удължи само периода за приемане на документи за кандидатстване с оценка от матура до 4 юли. Към момента кандидатствали единствено с оценка от държавен зрелостен изпит са 2541 души, което подхожда на съвсем 46% от всички кандидат-студенти. 2 Първият изпит от постоянната акция е по български език и е плануван за 30 юни, неделя.

На него ще се явят 1018 кандидат-студенти. На идващия ден, 1 юли, ще се проведат са изпитите по история на България с 217 записани, по британски език – 349, което с съвсем 150 претенденти повече по отношение на предходната година, и химия – 34 индивида, съвсем подсилен брой по отношение на предходната година. Комплексният изпит по физическо образование е плануван за 1 и 2 юли и на него ще се яват 269 души, с 65 повече, съпоставено с 2018 година По няколко изпита на ден ще има на 2, 3 и 4 юли. На 2 юли ще се проведат изпитите по, логика на психиката (154 кандидати), математика (213 кандидати) и биология (79 кандидати). По 5 предмета ще изпитват на 3 юли: тест със събеседване по физика – 8 души, информатика – 166 души, теология – 4 души, френски език – 4 души, и немски език – 18 души. В последният ден от акцията ще се състоят изпитите по изобразително изкуство (в два кръга) – 90 кандидат-студенти, испански език – 4, география на България – 43, и музика – 15. Проверката на говорни и отзивчиви качества се организира и в границите на периода за записване – от 12 до 26, и по време на постоянната изпитна сесия от 30 юни до 4 юли в това число, като присъединяване са декларирали 1121 души. Ежегодно изпитът по „ Актьорство за трагичен спектакъл “ се насрочва за месец септември в три конкурсни кръга в три поредни дни. През тази година избраните дати са 12, 13 и 14 септември. До момента документи за изпита са подали 20 кандидат-студенти. След осъществяване на изпитите от постоянната акция класирането за специалностите на ПУ „ Паисий Хилендарски “ се прави на три стадия. Първо класиране се афишира на 9 юли, второ – на 16 юли, а трето на 23 юли. Най-младият кандидат-студент е момиче на 17 години, избрало компетентност във Филологическия факултет, а най-възрастният претендент е жена на 58 години, която ще се яви на три изпита, чиито резултати са балообразуващи за специалностите „ Право “ и „ Психология “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР