Жегите в страната достигнаха нови рекорди Това лято сутрините на

...
Жегите в страната достигнаха нови рекорди Това лято сутрините на
Коментари Харесай

Кипящата пещ в Европа: Превръща ли се Испания бавно в пустиня

Жегите в страната доближиха нови върхове

Това лято сутрините на тинейджъра Симоне Рома ще съпроводени от изгарящо предпочитание, че не му се върви на работи.

От предходната година той е помощник-пицар в един от най-търсените заведения за хранене в центъра на Мадрид и до напълно скоро е харесвал ежедневните си задания. Предлагали са обществени контакти, добра заплата и опция да почива по график.

С настъпването на лятото обаче му е все по-трудно да облича униформата и да подготвя пици за клиентите, тъй като температурите потеглиха внезапно нагоре. В средата на юни Испания бе обхваната от гореща вълна, която направи работата край пещта за пици на Симоне извънредно сложна.

" Понякога жегата е толкоз мощна, че ми е мъчно да вдишвам ", споделя младежът пред BBC.

Симоне няма да е единственият, който с тъга ще практикува специалността си в Испания това лято. През последната седмица градусите удариха рекордните 44 градуса, а три града в страната - Мадрид, Кордоба и Севиля оповестиха червен код за рискови горещини.

Положението е толкоз съществено, че от филантропичната организация Human Rights Watch също се включиха в следенето на преодоляването на испанските жеги, предава webcafe.bg.

В неотдавнашен отчет централата на организацията предизвести, че живеещите в Испания са изправени пред риска за физическото и психическото си здраве и даже пред смъртни случаи поради рисковата топлота.

" Прекарвам целия си ден в леглото без облекла и с включен вентилатор на оптималната степен, само че отново изпитвам компликации да вдишвам и от самото начало съм извънредно изтощен ", споделя 62-годишният Фернандо Юсета от Барселона, който страда от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и предходната година е претърпял две трансплантации.

Заради случаи като този на Фернандо министерството на опазването на здравето ще предложи идната седмица пакет за незабавна помощ при горещини.

От ден дневно зачестяват новините за хора, които не могат да дишат обикновено вследствие на топлината и управляващите основателно се тормозят, че ще се стигне до серия от произшествия със задушаване от горещина.

Пакетът, който здравното министерство следва да предложи за гласоподаване, включва разкриване на така наречен климатични убежища за възрастни хора, хора с хронични болести и майки с деца.

Планира се още увеличението на охладителните центрове по най-натоварените градски точки и осведомителна акция в медиите и обществените мрежи, която да уведоми испанците по какъв начин да се свържат с държавните управляващи, в случай че почувстват, че животът и здравето им са застрашени от адските горещини.

Междувременно държавното управление на Педро Санчес одобри съкращаване на образователните часове до обяд, с цел да може в часовете на мощния зной децата да са вкъщи. По телевизионните канали и радиата постоянно тече предизвестие за рисковите температури, което приканва испанците да не напущат домовете си.

Грижата за здравето на хората обаче е едвам първото от провокациите, с които испанските управляващи би трябвало да се оправят, до момента в който трае горещата вълна.

Едно от най-големите терзания на кабинета Санчес е, че топлото време ще докара от зараза от горски пожари, които основават съществени проблеми на страната в последните две години.

Само през май тази година горещата вълна в Испания провокира горски пожари, които изпепелиха 80 000 декара в област Естремадура. Обхватът на естествената буря наложи незабавното изтегляне на 600 души, а в гасенето на огъня се включиха повече от 500 пожарникари - цивилни и военни, 6 самолета и 8 хеликоптера.

При визитата на Естремадура предходната година министър председателят Педро Санчес за следващ път уточни, който значимо е да се възнамеряват дълготрайни тактики за следствията от климатичните проблеми, тъй като в противоположен случай " умират хора ".

След миналогодишните пожари в Испания починаха близо 2000 души, а над 265 000 хектара земя бяха опустошени от пламъците.

За да лимитират вредите тази година испанското държавно управление издаде декрет, който задължава обособените административни региони в страната да основават самостоятелни проекти за справяне с огнената заплаха.

В разработките наложително се показват броят на противопожарните коли, с които разполага всеки район, числеността на личния състав, качеството на оборудването, както и проектът за деяние в интервалите, когато има най-голям риск от пожари.

Но огънят не е единственото затруднение, което се задава за страната дружно с горещините. Това лято Испания е изправена и пред сериозен проблем с дефицита на вода поради все по-топлото и по-дълго лято.

Исторически високите температури и настанилата се суша доведоха страната до най-ниското равнище на вода за всички времена.

Според данните на държавното управление, за последно обновени през август предходната година, водните ресурси на Испания са едвам 21 730 кубически метра, което се равнява на 39% от общия потенциал.

Намаляващият запас наложи някои общини като Андалусия, Каталуния и Галисия да вкарат ограничавания за потреблението на вода. Наложено беше да вземем за пример съкращаване на стартирането на водата нощем, изключване на душовете на плажа и въвеждането на предели за потреблението на вода в автомивките.

За ръководещото държавно управление обаче решения от този жанр нямат капацитет да удържат ситуацията в бъдеще, поради което се постанова по-продължителна тактика, обвързвана с адаптиране към климатичните промени.

Дебатът за климата е изключително сензитивен в Испания, тъй като внася разделяне сред природозащитниците и земеделците.

Редица екологични организации заливат с рецензии селското стопанство, като ги упрекват, че с активността си способстват за извънредно топлото време.

" Те разхищават водата, употребяват пестициди и повреждат почвата ", твърди Рафаел Алварес, съветник по екоземеделие пред France 24.

Но въпреки това земеделците споделят, че евентуалното орязване на препитанието ми ще засегне десетките хиляди заети в областта на земеделието. Много от тях са емигранти и идват от Африка, с цел да се спасят тъкмо от мощните горещини.

На фона на този спор предишният месец английският икономист Никълъс Стърн насочи злокобно предизвестие, с което да подтикне управляващите в страната към зелени решения.

" Ако температурите се покачат над границите, избрани от Парижкото съглашение, съществува риск Испания да се трансформира в пустиня. Изправяйки се пред рецесията в Испания, се вижда какъв брой налага се да променим метода си на мислене и по-конкретно - метода, по който използваме водата. Време е да спрем да се храним с илюзии и да се преструваме, че ресурсите не са пред изгубване ", на мнение е английският икономист.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР