Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между

...
Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между
Коментари Харесай

Ръст в потреблението на електричество заради жегите

Жегите от последните дни подвигнаха потреблението на ток с сред 7 и 17%, демонстрират данните на Електроенергийния систематичен оператор. Експертите поучават да пестим ток освен поради предстоящите по-високи сметки, само че и с цел да се избегне претоварване на мрежите.
На доста ток сега създава атомната централа в Козлодуй - и двата ѝ блока са натоварени на 104%, демонстрират данните на ЕСО. Големи количества ток идват от тецовете и слънчевите панели, съобщи БГНЕС.
Заради жегите и всеобщото включване на охладителни уреди потреблението на ток се усилва внезапно в диапазона сред 12 и 20 часа, демонстрират данните на ЕСО. Увеличава се и износът, само че място за терзания няма, твърдят от държавната компания.
" Засега нещата са изцяло естествени, товарът в мрежата е към 4500 мегавата, и към 5500 мегавата е товарът на мрежата на количествата, които се изнасят от страната ", разяснява Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергиен систематичен оператор, представен от Българска национална телевизия.
Средното натоварване на мрежата е надалеч от цялостния ѝ потенциал - към 30%, все пак обаче има сектори, които са сериозни, тъй като доближат близки до оптималните си товари.
" В последните няколко години ЕСО извърши големи вложения в районите, които зареждат Северното и Южното Черноморие на страната, мрежата е реконструирана, възобновена, продължаваме да работим, само че мога да кажа че подсигуряваме една добра сигурност на системата, качествено електрозахранване ", сподели още Ангелин Цачев.
Въпреки това следва замяна на мрежата. Сред сериозните точки е и самата София, тъй като мрежата не е проектирана за толкоз доста поданици и ново строителство. Предстои подсилване на мрежата в Западните квартали.
" Направили сме нашите планове, работим по усъвършенстваме на мрежата, укрепваме където е належащо, реконструираме подстанциите, реконструираме електропроводите ", уточни още Цачев.
Потребителите също може да помислят за икономисване на тока.Например при потреблението на климатици.
" Ако външното тяло е на сянка, това понижава автоматизирано разхода на ток. чистенето на филтъра профилактично, това оказва помощ на вътрешното тяло на по-нормален режим на работа на самия климатик ", сподели пред националната телевизия Петър Костадинов, ЕВН.
Доставките на ток поучават и при по-дълго неявяване от вкъщи си да записваме показанията на електромерите си, с цел да се избегнат разногласия, както и да бъдат хванати възможни обири.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР