Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между

...
Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между
Коментари Харесай

Заради жегите потреблението на електричество скочи

Жегите от последните дни подвигнаха потреблението на ток с сред 7 и 17% , демонстрират данните на Електроенергийния систематичен оператор. Експертите поучават да пестим ток освен поради предстоящите по-високи сметки, само че и с цел да се избегне претоварване на мрежите.

Най-много ток сега създава атомната централа в Козлодуй - и двата ѝ блока са натоварени оптимално, демонстрират данните на ЕСО. Големи количества ток идват от топлоелектрическите централи и слънчевите панели.



Заради жегите и всеобщото включване на охладителни уреди потреблението на ток се усилва внезапно в диапазона сред 12 и 20 часа, демонстрират данните на ЕСО. Увеличава се и износът, само че място за терзания няма, твърдят от държавната компания.

" Засега нещата са изцяло естествени, товарът в мрежата е към 4500 мегавата, и към 5500 мегавата е товарът на мрежата на количествата, които се изнасят от страната ", разяснява Ангелин Цачев , изпълнителен шеф на Електроенергиен систематичен оператор, представен от Българска национална телевизия.

Средното натоварване на мрежата е надалеч от цялостния ѝ потенциал - към 30%, все пак обаче има сектори, които са сериозни, тъй като доближат близки до оптималните си товари.-->
" В последните няколко години ЕСО извърши големи вложения в районите, които зареждат Северното и Южното Черноморие на страната, мрежата е реконструирана, възобновена, продължаваме да работим, само че мога да кажа че подсигуряваме една добра сигурност на системата, качествено електрозахранване ", сподели още Ангелин Цачев.

Въпреки това следва замяна на мрежата . Сред сериозните точки е и самата София, тъй като мрежата не е проектирана за толкоз доста поданици и ново строителство. Предстои подсилване на мрежата в Западните квартали.

" Направили сме нашите планове, работим по усъвършенстваме на мрежата, укрепваме където е належащо, реконструираме подстанциите, реконструираме електропроводите ", уточни още Цачев.

Доставките на ток поучават и при по-дълго неявяване от вкъщи си да записваме показанията на електромерите си, с цел да се избегнат разногласия, както и да бъдат хванати възможни обири.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР