Жегата в столицата взе четири жертви само за два часа

...
Жегата в столицата взе четири жертви само за два часа
Коментари Харесай

Хора, крийте се у дома! Жегата вече взема жертви

Жегата в столицата взе четири жертви единствено за два часа и половина, оповестиха от Спешна помощ за bTV. Сред тях е и 75-годишен мъж, който решил да тича в парка.

През последните два дни 18 души са потърсили помощ в УМБАЛСМ Пирогов поради жегите. Хората се оплаквали от хипертония, хипотония и колапс. Имало е и случай на инфаркт.

Днес ще бъде пикът на горещата вълна, обхванала България и огромна част от Балканите. На места температурите ще бъдат сред 42 и 44 градуса.

Спешните медици насочат зов към хората да си стоят по домовете, да пият течности, да не протягат ръка към алкохол и да се пазят от горещото време. Важно е и да внимаваме какви храни консумираме навън.

На Женския пазар в столицата, наред с плодовете и зеленчуците се продават и бързо развалящи се артикули, като да вземем за пример, напинара риба, сподели репортерска инспекция на малкия екран. След подаден сигнал до Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) от там изпратиха инспекция и на търговеца бе публикуван акт, а рибата му бе конфискувана.

 1937923

Според експерти потреблението на панирана риба, която се продава на 36 градуса, е рискована.

" Когато не се съхраняват вярно при 36 градуса, в тях могат да се развиват всички микроби. Те стартират да отделят токсичните си артикули и когато човек ги хапне се получават забавни неща”, разяснява доктор Атанас Мангъров от БАБХ.

Риск носят и домашните яйца, които възрастни дами продават на пазари и спирки.

От БАБХ предизвестяват, че сиропираните сладкиши също могат да провокират отравяне в случай че се съхраняват при висока температура.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР