Жега, суматоха, опашки заради QR-кодовете, които се проверяват на границата

...
Жега, суматоха, опашки заради QR-кодовете, които се проверяват на границата
Коментари Харесай

Великолепният Крит или кога ще ги стигнем гърците - slava.bg

Жега, блъсканица, опашки поради QR-кодовете, които се ревизират на границата пределно официално, занемарени тоалетни – това чака екскурзианта на летището в критската столица Ираклион, което го кара да се пита: „ Защо ли съм пристигнал? “. Само няколко часа по-късно въпросът се трансформира – за какво не съм пристигнал по-рано и по-отдавна?

Първоначалното стъписване от локално хаосче бързо отстъпва на разбирането, че то чудесно действа и работи съвършено освен за локалните хора, само че и за туристите, които на Крит са извънредно добре посрещнати. Може да е манталитет, може да е лукавство, само че крайният резултат е подобен, какъвто в България надали скоро ще бъде реализиран – не официално, а най-дружелюбно отношение, както най-малко наподобява. Ама апелирам ви – в случай че няма маса, ще ви сложим една, но заповядайте – към поръчаното от вас вино ще получите още половин литър от заведението, или даром предястие и десерт наред с главните блюда. Да не приказваме, че поръчката идва за секунди. Несвикналият с такова обслужване неизбежно се чуди, само че елементарно привиква – с хубавото.

!

А то в Крит е на всички места – като се стартира от плодородната природа с безпределно море отвред, стръмните планини, разнообразните флора и фауна, които току ти се изпречват на шосето (полудивите локални козички, които денем бродят където им видят очите, а вечер почтително се прибират да бъдат издоени), и най-много – критското гостолюбие с нюанс на известни кино герои, които единствено му придават спомагателен сексапил. Филмът-емблема на Крит „ Зорба гъркът “ на собствен ред е на всички места – и в кафенетата, в които дами рядко се мяркат, и в самочувствието, с което наследниците на Зорба през днешния ден въртят бизнеса на острова, и в цялостното чувство, че всичко е кино фон.

Но не е – Крит изхранва със зеленчуци и плодове огромна част от сушата, а качеството им е такова, че жителят на Европейски Съюз единствено може да се запита кому са нужни нормите с критериите и индикаторите. На Крит нищо няма общо на усет с европейските зеленчуци и плодове – цветът, качеството и разнообразието са невероятни и в действителност могат да подбуден да се установиш там вечно. Нищо комплицирано, само че елементарното е подкрепено от слънцето и природата и е несравнимо с нищо друго – салати, пържени цветове от тиквички, охлюви или калмари. Който не ги е опитвал на Крит, все едно не ги е опитвал въобще.

Това се научава след това – избрали сме го за морски курорт в трагично пандемични времена, когато всяко пътешестване наподобява рисково. И несъмнено е – само че на Крит коронавирусът някак отстъпва на назад във времето. На избраните места се съблюдава условието за маски, само че множеството ограничавания даже не се виждат. А тъй като притокът от туристи е в обозрими граници, казусът също не наподобява сериозен. Поне на пръв взор.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР