Жанрово разнообразие от класика, джаз, фолклор и музикален театър ще

...
Жанрово разнообразие от класика, джаз, фолклор и музикален театър ще
Коментари Харесай

„Варненско лято“ става на 92 години

Жанрово многообразие от класика, джаз, фолклор и музикален спектакъл ще показа в главните си модули най-новото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който стартира своята 92 -а годишнина, показаха от пресцентъра.

На варненска сцена високо ценени у нас и в Европа реализатори ще музицират дружно със значими международни солисти и диригенти. Сред гостите на фестивала се открояват оперната прима Александрина Пендачанска, Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, дудук и Илиян Илиев, кларинет, Фестивалният оркестър East West, както и водещата българска джаз групировка – Биг бенда на БНР, отбор „ Драгостин Фолк ” за фолклорна хорова музика и духов квинтет „ Пилекадоне “, варненският оркестър „ Симфониета “ с диригент проф. Милко Коларов.
Бляскавото разкриване на 24 юни е с концерта на Варненската филхармония с посетител диригент Пиеро Романо от Италия и солист българско сопрано Александрина Пендачанска.

В модула „ Академия“ следва едно извънредно по замисъла и мащаба си събитие – емблематичният план на проф. Минчо Минчев „ Интегрално осъществяване на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано “. За пръв път в България в три концертни вечери цветът и славата на българското изпълнителско изкуство по света – десетима цигулари и трима пианисти, ще показват 10-те сонати за цигулка и пиано на Бетовен. Всички актьори ще дойдат от чужбина особено за плана. Много от цигуларите са концертмайстори във водещи европейски оркестри като Виенската филхармония. Самата Музикална лятна академия ще включи майсторски класове по оперно пеене с именития тенор Емил Иванов и цигулка с проф. Минчо Минчев, с къси курсове по виола и камерна музика и обичайния към този момент конкурс на „ Фонд цигулките на Минчо Минчев “.

Прекрасни концерти ще има и в модула „ Лаборатория Варна “ – акцентът ще бъде върху варненски създатели в колаборация с интернационално одобрени актьори. Веско Демирев, пиано, Струнен квартет „ Добри Христов “, Сибила Константинова, Йозджан Улуджан и Бирсен Улуджан са измежду участниците в лабораторията, а огромният концерт ще бъде на Филхармония Пионер във формат Балкански юношески оркестър.

Сцените ще са с доста лятно настриение – Летния спектакъл, Английския двор на Археологичесикя музей и на самия морски бряг – сцена Ментол. Специално ориентирани към феновете на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще дойде отбор „ Патакс “.
5 министър председатели ще показа Варненската опера-„Летящият холандец“, „Маската на Зоро“, „Аида“ и други, уточни шефът на ТМПЦ Даниела Димова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР