Жанрово многообразие и художествени предизвикателстваОт 16 ноември до 2 декември,

...
Жанрово многообразие и художествени предизвикателстваОт 16 ноември до 2 декември,
Коментари Харесай

Франкофония на Киномания

Жанрово разнообразие и художествени провокации


От 16 ноември до 2 декември, обичайно в границите на Киномания ще се организира 8-мото издание на Френския кино фестивал, проведен от Institut francais de Bulgarie/Френски Институт в България, сбъднат със съдействието на НДК.

Тази година киноманите ще могат да видят 9 нови кино лентата с прожекции в кината Люмиер Лидл, G8, кинозала Славейков и Дом на киното. Прожекции ще бъдат проведени също в Лъки Синема – Пловдив и Фестивален и конгресен център – Варна.

Изкушенията за ценители на седмото изкуство оферират жанрово разнообразие и художествени провокации. Все отново има и тематичност. Френската стратегия тази година е с акцент върху комедиите със обществен привкус.

Фестивалът ще бъде открит на 16 ноември, петък от 19:00 ч. в кино Люмиер с премиерата на кино лентата “Чувствам се добре ” на режисьорите Беноа Делепин и Гюстав Керверн и с присъединяване на Жан Дюжарден и Йоланд Моро. Сред заглавията е и анимацията “Белия зъб ” по трансформиралия се в класика разказ на Джек Лондон.

Френският фестивал включва и “Светът е твой ” на режисьора Ромен Гаврас, който е с присъединяване на Венсан Касел и Изабел Аджани и споделя за шарлатанин на дребно, който приема рискована задача, с цел да живее пищно и с цел да се отърси от опеката на властната си майка.

В афиша е и “Верен мъж ” с режисьор Луи Гарел, в който взе участие прелестната Летисия Каста и самият Луи Гарел. Филмът съчетава любовна история, подозрения, прелъщение и проучване на истината, оплетени в изплъзващата се природа на сантименталното привличане.
 Луи Гарел и Летисия Каста във “Верен мъж ” Луи Гарел и Летисия Каста във “Верен мъж ”
“Бекасин ” пък споделя за една нетипична супергероиня – наивна, смела и чаровна. Филмът е екранизация по известен френски комикс.

Сред заглавията е и “Вижте по какъв начин танцуваме ” – комедия, включваща обособени, взаимносвързани истории, основани с доста комизъм и непредвидени обрати и с присъединяване на известни френски звезди като Шарлот Рамплинг и Карол Буке.

В програмата са включени и филмите: “Споделен мъж ”, в който въпросният мъж е сюрпризиран от извънредно предложение, пристигнало взаимно от жена му и любовницата му, “Усещане за празник ”, разказващ за богаташко сватбено празненство, на което всичко се обърква и “Сред лозята на Бургундия ”, който е пояснение в обич към киното и виното, а в основата му е фамилната любов и развиването на връзките във семейството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР