Жана Тодорова е една от звездите в женския национален отбор

...
Жана Тодорова е една от звездите в женския национален отбор
Коментари Харесай

Жана Тодорова: Наш ред е да поемем отговорността, знаем как да я носим

Жана Тодорова е една от звездите в женския народен тим на България. Въпреки че е единствено на 23, либерото на Марица към този момент е бронзов медалист от международното състезание до 23 години в Словения. След визитата на президента на федерацията Любо Ганев на лагера в Пловдив, Тодорова даде изявление за формалния уебсайт на БФ Волейбол.

Как приехте в националния тим думите на президента Любо Ганев, че 2021-а ще е годината на женския волейбол за България?

Наистина беше вълнуващо да чуем тези думи от господин Ганев. Той сподели голямо почитание и сложи акцент върху нас. Не се колебая във всичко казано от управлението на федерацията. Наш ред е да поемем отговорността и мисля, че знаем по какъв начин да я носим. На първо място би трябвало да благодарим за предоставените доста положителни условия за подготовка. Всички осъзнаваме, че са нужни повече старания поради сложната конюнктура.

Коя е най-важната ви цел през 2021 година?

Поставям преди всичко европейското състезание. Също по този начин е доста значимо изкачването ни в Лигата на нациите. Там съществува страхотна конкуренция и това е скъпо за нас като тим. Когато се срещаме с най-хубавите, критериите ти се покачват и израстваш.

 832120200107213416

България е един от домакините на европейското състезание. Само фантазия ли е да приказваме за купа от шампионата?

Страхотно е, че ще бъдем измежду домакините. Публиката може да те накара да надскочиш опциите си. Дали купата е моя фантазия, мога да отговоря най-точно на игрището, а не с думи. Някой беше споделил, че фантазиите са семената на смяната. Нека мечтаем!

Малко не стигна на тима да се класира за олимпиадата. Какво най-много би трябвало да подобрите?

Бяхме колкото близо, толкоз и надалеч. На пръв взор са няколко точки разлика и шанс. Влияние оказа отсъствието на някои от нашите най-класни състезателки и техния опит. Не можем да отдадем загубата единствено на младостта. Видя се, че механически отстъпвахме на американките. Това са обстоятелства, пред които не можем да си затворим очите. Мисля, че имаме капацитет и с вярна работа имам вяра, че можем да изградим съществено име в международния волейбол.

Въпреки че сте единствено на 23 години, в кариерата си имате присъединяване на европейско състезание през 2013-а и на Европейските игри в Баку през 2015-а. Имате и бронз на международното до 23 години в Словения. Кои са най-паметите ви моменти до момента?

Най-ярките и хубави мемоари са бронзът от международното състезание в Словения и спечелването на Златната лига в Перу. Насладата от възнаградения труд е вдъхновяваща.

Една от доста коментираните тематики е, че Любо Ганев забрани да има друго отношение към мъжкия и женския волейбол. Как гледате на това?

Мъжете са заслужили да получават в предишното по-добри условия и да са приоритет на федерацията. Надявам се, че ще успеем да оправдаем гласуваното ни доверие. С триумфи ще се върне и ползата към женският волейбол.

Имало ли е злоба от страна на дамите поради давания приоритет към мъжете до момента?

Категорично не е имало злоба.

Как успяхте да се справите с поддържане на форма по време на пандемията?

Беше тежко както за нас, по този начин и за всички спортисти от целия свят. Доколкото можем, поддържахме физическа форма във у дома, само че на всеки е ясно, че това е извънредно незадоволително. Сега сме зажаднели за насладата от играта. Надявам се и да сме съумели да намерим нещо позитивно от обстановката. Загубата учи на най-ценни неща.

Вече много време сте на лагер. В каква форма сте?

Първите две седмици имахме единствено физическа подготовка. Обръщаме внимание на нея, с цел да избегнем травми. Мисля, че след паузата ще са ни нужни към два-три месеца, с цел да влезем във форма.

Участвате в най-силния български женски отбор Марица. Какво е да се играе като с еднакъв против грандовете от Шампионската лига?

Мачовете от Шампионска лига са едно от най-вълнуващите неща в кариерата ми. Атмосферата в Пловдив може да ти даде крила.

Каква е задачата за новия сезон?

Целта ще бъде почтено показване в Шампионска лига. Там всяка победа е празник. От шампионата в България- безапелационно продобиване на купата и Купа България.

Преди волейбола сте упражнявала плуване, футбол и тенис на корт. Как избрахте спорта?

Мисля, че волейболът избра мен.

Играете на позиция либеро. С какво тя е по-различна от останалите?

Важно нещо е да имаш лидерски качества, тъй като либерото държи посрещането на тима. То би трябвало да подсказва позициите на своите съотборници преди противниковия сервиз. Трябва да си построил доверие в тях, с цел да може те да те слушат и извършват това, което им казваш. Психологичната страна е доста значима, твоите съотборници да ти имат доверие. Мисля че либерото би трябвало да е и индивидът, който демонстрира, че няма невъзможна отбрана. Това повлича тима след теб.

Какво значат за вас признанието - най-хубав бранител в Лигата на нациите и на международно състезание до 23 години?

Носи задоволство от всички тези старания през годините. Важно е да си стъпил крепко на земята. Наградите са мотивация и отговорност да не падаш под равнището, което си достигнал.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР