Жан-Клод Юнкер се обяви против драстичното намаляване на средствата за

...
Жан-Клод Юнкер се обяви против драстичното намаляване на средствата за
Коментари Харесай

ЕК обмисля данък върху пластмасата, който да запълни дупката в бюджета след Brexit

Жан-Клод Юнкер се разгласи срещу фрапантното понижаване на средствата за развиване на по-бедните райони, дотациите за земеделие и отглеждане на животни, както и понижаване на бюджета по програмата " Еразъм ", с цел да бъде напълнен бюджетът.

Още по тематиката
Англия търси комерсиално бъдеще след Brexit

Лондон се оглежда отвън Европейски Съюз за покупко-продажби и съглашения
7 яну 2018
Икономика на кръговете

Кръговата стопанска система е нов тренд, който сплотява стопански напредък и запазване на околната среда, само че с цел да се наложи, е нужно съдействието на потребителите и бизнеса
5 яну 2018
Европейските банки ще могат да оперират във Англия свободно след Brexit
20 дек 2017
Европейският съвет: Brexit договарянията не престават, промяната в еврозоната се отсрочва

Полша и квотното систематизиране на мигрантите бяха други разделящи тематики
16 дек 2017 Оттеглянето на Англия от Европейския съюз (ЕС) ще наруши бюджета за идващия седемгодишен интервал от 2021 до 2027 година, оставяйки дупка на стойност сред 12 и 15 милиарда евро годишно. Това беше съществена тематика на диалог на срещата на високо равнище, проведена от еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер. Сред препоръчаните решения бяха въвеждане на налог върху пластмасата, налагане на нарастване на идната такса за туристи от страни отвън Европейски Съюз, както и пренасочване на облагата от схемата с търговия с въглеродни излъчвания към бюджета.

Пълен бюджет и чиста природа
Президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер се разгласи срещу фрапантното понижаване на средствата за развиване на по-бедните райони, дотациите за земеделие и отглеждане на животни, както и понижаване на бюджета по програмата " Еразъм ", с цел да бъде напълнен бюджетът.
С вноска на стойност 13% от бюджет на Европейски Съюз Англия беше четвъртият максимален вносител след Германия (21%), Франция (16%) и Италия (14%) и вторият максимален чист вносител след Германия.

Според Йотингер дупката в бюджета идва както от Brexit, по този начин и от нарастването на дилемите, за които е нужно финансиране като управление на границите, миграция, защита вътрешна и външна сигурност.

Една от премисляните хрумвания е да бъде въведен налог върху използването на пластмаса. " Произвеждаме и използваме прекомерно доста пластмаса, която се губи, а не се рециклира ", разяснява Йотингер. Въпреки това едвам през май ще бъде изяснено върху коя група ще бъде натрапен новият налог - тази на потребителите или на производителите.

Въвеждането на сходен налог подхожда на проекта за кръговата стопанска система, който Европейска комисия одобри в през 2015 година В него комисията беше пресметнала, че по-доброто екопроектиране, предотвратяването на изхвърляне на боклуци и повторната им приложимост могат да завоюват пари на бизнеса, като в същото време се понижават общите годишни излъчвания на парникови газове и други отрицателни последствия върху околната среда. Тогава опаковките наред с храните, електронното и електрическото съоръжение, мебелите, постройките и строителството бяха избрани като предпочитани браншове.

Според английското издание The independent данъкът няма да успее да генерира високи доходи, само че е стъпка напред Брюксел да развие личните си качества за събиране на доходи, вместо да разчита на страните членки.

По време на конференцията също по този начин беше направено предлагането облагата от Европейската скица с търговия с въглеродни излъчвания да бъде пренасочена към бюджета. Според нея всяка страна от Европейски Съюз получава избрани количества квоти в границите на признатия общ размер въглеродни излъчвания, които могат да бъдат издадени, а фирмите получават или закупуват квоти за излъчвания съгласно това какви количества нездравословни излъчвания изпускат в атмосферата.

Йотингер изключи опцията дупката в бюджета да бъде запълнена посредством заеми и се разгласи срещу сходни оферти.

Сред предложенията беше и концепцията да бъде наложено нарастване на таксата за потреблението на така наречен система за европейска пътническа информация (European Travel UInformation and Authorisation System), която планува да бъдат въведени електронни визи за всички пътуващи в шенгенското пространство лица, които не са жители на Европейски Съюз. Очаква се всяка година близо 30 млн. пътуващи да се възползват от системата против такса от 5 евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР