Жан-Клод Юнкер рискува да остане в историята като човека, който

...
Жан-Клод Юнкер рискува да остане в историята като човека, който
Коментари Харесай

Юнкер: между загубата на Великобритания и бъдещето на Европа

" Жан-Клод Юнкер рискува да остане в историята като индивида, който изгуби Англия. Остават му две години да се трансформира в индивида, начертал бъдещето на Европа. "

Така стартира публикацията на авторитетното издание " Политико ", отдадена на годишната тирада " За положението на Съюза " на ръководителя на Европейската комисия. В днешната си тирада Юнкер ще опита да се възползва от еврофилския подтик на последните избори в Холандия и Франция и да призове за по-дълга интеграция на страните-членки след Брекзит.

" Не съм маниак за интеграцията, само че доста се надявам Европейски Съюз да се задълбочи и в това време справедливите национални ползи да бъдат допустимо най-защитени ", споделя той пред " Политико ". Упадъкът на популизма, контролът над договарянията за Брекзит, възобновяване на стопанската система – след всичко това е разумно Юнкер да избере за тематика на речта си " Да плаваме по вятъра! ".

Бившият министър председател на Люксембург не съумя да издигне политическото въздействие на Комисията до висините на Жак Делор. Сега тя се бори с овластените столици (особено с Берлин) и със скептицизма, че Европа може да реши проблемите на хората.

Вече се разисква кой ще размени Юнкер през 2019 година, когато изборите през май или юни на процедура ще сложат завършек на активността на неговата Комисия, въпреки мандатът ѝ да е до ноември. Което значи, че речта му тази година е последния късмет да даде начало на политики, които да останат в историята. Догодина той към този момент ще би трябвало да приказва на бъдещия си правоприемник.

Дебатът за бъдещето на Европейски Съюз стартира още напролет, когато Комисията популяризира своята " Бяла книга " за бъдещето на Съюза. Тя съдържаше пет сюжета, само че словото на Юнкер може би ще изложи шести подобен.

В последните месеци той се съветва с държавни управления, парламенти, профсъюзи и бизнес асоциации, само че желае да употребява речта, с цел да изложи персоналния си манифест. " Питам се дали не би трябвало да употребявам опцията да кажа какво мисля аз ", споделя той. " Речта за 2017 година е по-важна от тази за 2018 година Така че мисля да изложа личния си мироглед ".

В търсене на баланс

Ако речта на Юнкер е скучна, той ще остане " ръководителят на Брекзит " ; прекомерно смелите оферти обаче може да бъдат блокирани от по-предпазливите държави-членки. " Отваря се един прозорец на опциите ", разяснява шефът на кабинета му Мартин Зелмайр. " В подобен миг можеш да направиш две неточности – да се целиш прекомерно ниско или да се целиш прекомерно високо ".

Критикуван, че пренебрегва източноевропейските страни, в този момент Юнкер влага доста старания да балансира сред ползите на новите и на старите членове на блока. Отбелязва, че приказва доста с министър председателите на Словакия и Унгария Роберт Фицо и Виктор Орбан, само че не търси интензивно полското държавно управление, с което Комисията е в изострен спор от месеци. Варшава ще бъде самотна след Брекзит, споделя той.

Ползите от Брекзит

Напускането на Англия има и положителни страни – координацията на фискалните политики ще е надалеч по-лесна. " Щом Англия напусне, 85% от Брутният вътрешен продукт ще идват от еврозоната ", споделя Юнкер. " Все по-важно е да се запитаме по какъв начин валутният съюз може да върви дружно с по-силна съгласуваност на икономическата политика. Това е портфолиото на бъдещият европейски финансов министър, който по-скоро би трябвало да бъде стопански министър ".

С тези си думи ръководителят на Европейска комисия загатва, че тази роля ще е по-скоро координираща, в сравнение с налагаща политики. Създаването на сходен пост към този момент бе подкрепено от френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел. Един нов съюз сред Париж и Берлин ще бъде " мотор на Европа ", споделя Юнкер. " В бъдещето ни има един благополучен интервал – от в този момент до март следващата година. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР