Жан-Клод Юнкер определи екипа си като Комисия на последния шанс.

...
Жан-Клод Юнкер определи екипа си като Комисия на последния шанс.
Коментари Харесай

Комисията на Фон дер Лайен - невинни до доказване на противното

Жан-Клод Юнкер дефинира екипа си като Комисия на " последния късмет ". Неговият правоприемник, Урсула фон дер Лайен, може да се окаже отпред на " отговорна до доказване на противното " Комисия, написа " Политико ".

Освен тежкото чуване пред членове на Европейския парламент, Фон дер Лайен и някои нейни претенденти евентуално ще бъдат разпитвани в идващите седмици и месеци от следователи и парламентарни комисии в границите на продължаващи следствия – в Брюксел и в личните им страни. В някои случаи това заплашва да затрудни кандидатурите им.

Във вторник, когато Фон дер Лайен се готвеше да разгласи екипа си по време на конференция в Брюксел, едно от най-изтъкнатите лица в листата, Силви Гулар, някогашен френски министър на защитата и някогашен евродепутат, се яви в полицейския сектор в Нантер, предградие западно от Париж, и бе разпитвана по изказвания, че тя и други френски евродепутати са наемали асистенти с евросредства, а те в действителност са вършели работа за личните им национални партии във Франция.

Гулар, непосредствен съдружник на президента Еманюел Макрон, подаде оставка като министър на защитата през юни 2017 година, с цел да се отбрани в тази ситуация, по който има сведения, че е възстановила на Европарламента 45 хиляди евро. Разпитът й в наличието на юрист, в същия ден, в който бе избрана за еврокомисар за вътрешния пазар, бе изключително трагичен образец за юридическите проблеми пред някои хора в екипа на Фон дер Лайен.

Гулар надалеч не е единствената.

Вчера белгийски медии оповестиха, че вицепремиерът Дидие Рейндерс, препоръчан за еврокомисар по правораздаването, е разследван за корупция. Отбелязва се, че следствието е по сигнал на някогашен чиновник на контраразузнаването. Според представител на Рейндерс подателят на сигнала е прочут със устрема си да злепостави вицепремиера. Според подадения сигнал Рейндерс и негов доближен взели участие в разпределяне на подкупи, пране на пари и продажба на предмети със съмнителна стойност на повишени цени. Медиите прецизират, че следва прокуратурата да реши дали да предяви обвинявания на вицепремиера и министър на външните работи и на защитата.

Рована Плумб, препоръчана за комисар по превоза, е деец в румънското държавно управление, забъркана в корупционен случай през 2017 година Тя бе упрекната, че е помогнала на водача на нейната Социалдемократическа партия в противозаконна договорка с недвижимо имущество, включваща благосъстоятелност на остров на река Дунав.

А посоченият от Фон дер Лайен за еврокомисар по селското стопанство, Януш Войчеховски от Полша, е разследван от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) по изказвания за нарушавания при възобновяване на транспортни разноски до момента в който е бил евродепутат от 2004 до 2014 година Това следствие и инспекцията на изказванията против Гулар от ОЛАФ, бяха мотив за едни от най-неудобните въпроси към бъдещия ръководител по време на съвсем двучасовата конференция във вторник.

" Във вашия екип има някои комисари, които са съмнителни, някои от тях са обект на инспекция на ОЛАФ или на следствие. Защо просто не се отказахте от тях? Защото в противоположен случай вашата Комисия може към този момент да е с очернен имидж, включвайки хора, които са подозирани в машинация, даже и да бъдат признати за почтени ", попита кореспондент.

Той напомни случая с Комисията на Жак Сантер, която бе принудена да подаде оставка през март 1999 година поради корупционен скандал към френския комисар и някогашен министър председател Едит Кресон. Това несъмнено не беше сравнението, което Фон дер Лайен искаше да чуе, до момента в който обявяваше екипа си, въпреки Плумб и Войчеховски да отхвърлят да са направили нарушавания. " ОЛАФ е самостоятелен орган и по този начин би трябвало да бъде. Човек постоянно се смята за почтен, както много вярно посочихте ", сподели тя.

 Силви Гулар
© Reuters

Силви Гулар

Това е значимо и персонално за нея, защото в немския парламент тече инспекция поради изказвания за корист с пари и неприятно ръководство по време на мандата й в министерството на защитата, което тя управлява в продължение на пет и половина години преди при започване на юли да бе номинирана за първата жена ръководител на Еврокомисията.

Разследваща комисия в немския парламент ревизира по какъв начин апетитни поръчки на министерството са били раздавани на скъпоплатени външни консултанти без нужния контрол и дали мрежа от неофициални персонални връзки, включваща някои чиновници на ведомството, не е улеснявала тези покупко-продажби. Очаква се комисията да рзпита Фон дер Лайен евентуално през декември.

Скандалът в министерството на защитата бе прочут, само че изигра слаба роля при разискванията измежду националните водачи на Европейски Съюз, когато взеха решение да предложат Фон дер Лайен за висшия пост. Служител от Европейски Съюз разяснява, че е невероятно да се откри някой с кариера в политиката, който да не е бил обект на рецензии или обвинявания.

По сходен метод по време на конференцията във вторник Фон дер Лайен опита да употребява благословията на Съвета за нейните претенденти: " Накрая, позволете ми да кажа, че препоръчаният лист с комисари бе признат от Съвета, което постоянно е належащо. Мисля, че имаме отличен лист с мъже и дами. Няма да разясня следствията на ОЛАФ, тъй като те са изцяло самостоятелни, те ще свършат своята работа и ще изслушаме какво имат да кажат ".

Някои евродепутати обаче към този момент насочиха предизвестия за най-спорните претенденти.

Дачиан Чолош, някогашен румънски министър председател и в миналото еврокомисар по земеделието, който в този момент оглавява либерално-центристката група в Екологичен потенциал " Обнови Европа ", сподели, че е предизвестил Фон дер Лайен да не приема номинацията на Плумб. В изявление за " Политико " той акцентира, че ще гласоподава срещу румънския претендент и ще призове членовете на групата си да създадат същото.

" Познавам Рована Плумб ", сподели Чолош, отхвърляйки намеците, че би трябвало да я поддържа от възприятие за национална взаимност. " Как мога да съм сигурен, че тя ще съставлява европейските полезности? ", попита той.

Все още не е ясно какъв брой мъчно ще й е на Фон дер Лайен по пътя на одобряването на екипа й. Но някои хора от Парламента плануват яростни борби в новия мощно разграничен Екологичен потенциал.

От определените от Фон дер Лайен 10 претенденти са от лявоцентристката група на социалдемократите, девет са от личната й дясноцентристка Европейска национална партия, шестима са свързани с " Обнови Европа ", а един, номинираният от Литва, е официално от Зелените. Полският претендент е от Европейски консерватори и реформисти.

Според други осведомени предизвикващите несъгласия претенденти може да завоюват утвърждение по-лесно от предстоящото поради съглашение сред политическите групи претендентите на всички да бъдат настанени в новата Комисията.

Засега първият сюжет – чуванията да се трансфорат в яростна свада – наподобява по-вероятен.

Чолош да вземем за пример сподели, че е приел обясненията на Гулар, член на личното му политическо семейство, що се отнася до изказванията против нея и ще поддържа номинацията й, тъй като за него било ясно, че тя съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз, което проличава от възобновяване на евросредства.

Но Франсоа–Касвие Белами, бележит френски евродепутат от консервативната партия " Републиканците ", разяснява, че обвиняванията повдигат въпроси за това дали Гулар е подобаваща за поста. " Смятам, че е неприятен сигнал към нашите европейски сътрудници да сътворяваме усещането, че някой, който не е дипломиран, или който не е задоволително свободен, от правна позиция, да бъде министър, може да поеме отговорност за работа на равнище Европейска комисия ", посочи той.

Междувременно Исмаил Ертуг, немски лявоцентристки евродепутат, отбрани Плумб и акцентира, че румънските антикорупционни управляващи са прикратили случая. Той въпреки всичко сподели, че всички твърденият би трябвало да бъдат тествани от Европарламента.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (488)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР