Жан-Ив Льо Дриан Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви,

...
Жан-Ив Льо Дриан Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви,
Коментари Харесай

Париж: Изискванията, поставяни от Тръмп на европейците, понякога звучат като ултиматуми


Жан-Ив Льо Дриан

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съобщи, че " условията ", поставяни на европейците от американския президент Доналд Тръмп по отношение на нуклеарната договорка с Иран, " наподобяват от време на време ултиматуми ", съобщи Франс прес.

" Забелязахме с интерес, че президентът Тръмп не разтрогна съглашението, при все това въпреки това той слага условия, наподобяващи от време на време ултиматуми ", съобщи Льо Дриан, който дойде в Брюксел за среща на Европейски Съюз, а на 5 март ще направи посещаване в Иран.

На 12 януари Тръмп настоя европейците да оказват помощ за поправянето на " ужасните недостатъци " на иранското нуклеарно съглашение от 2015 година и съобщи, че в противоположен случай Съединени американски щати още веднъж ще наложат глобите, свързани с иранската нуклеарна стратегия, и по този метод де факто ще се отдръпват от съглашението, подписано във Виена от останалите велики сили - Китай, Русия, Франция, Германия, Англия - с Иран.

До момента трите европейски страни, подписали договорката, и първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини, натоварена да следи за надлежното й осъществяване, не са разкрили по какъв начин считат да отговорят на Тръмп, който упорства до 12 май да се подписа в допълнение съглашение и да се забрани на Иран да създава балистични ракети.

Съществуващото съглашение е значим детайл от битката за неразпространение на нуклеарните оръжия и би трябвало да бъде непокътнато. Същевременно " Иран не зачита " резолюцията на Организация на обединените нации, ограничаваща опциите му да създава балистични ракети, означи френският министър.

На срещата на Европейски Съюз " ще имаме опция да изразим още веднъж своята угриженост по отношение на днешните опити на Иран за дестабилизация в района, без значение дали става дума за Йемен, Ливан или Сирия ", сподели Льо Дриан.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР