Жълтият кантарион е една от най-популярни билки в България. В

...
Жълтият кантарион е една от най-популярни билки в България. В
Коментари Харесай

Жълт кантарион - билката на щастието

Жълтият кантарион е една от най-популярни билки в България. В предишното билката е наричана Божия трева и се е считало, че пази от зли сили и вещици. 
Жълтият кантарион има регенеративно  и противовъзпалително деяние. Билката се употребява против язвена болест, меланхолия, екзема (локално приложение), от време на време прочувствено разстройство, меланхолични положения, безпокойствие. Помага при отвод от тютюнопушене, обрив на устата, херпес. 
В националната медицина жълтият кантарион е една от най-често използваните билки наедно с лайката. Използва се основно като средство за лекуване на редица стомашно-чревни болести (язва на стомаха и дванадесетопръстника с хиперацидитет), като епителотонично средство при улцерозни процеси на лигавиците и кожата, а така наречен звъниково масло се използва с изключение на при язвена болест още и при стоматити, пародонтоза, гингивити, фарингити и други Жълтият кантарион е употребен също по този начин и при болести на жлъчните пътища и при бъбречна калкулоза, като диуретично, седативно и противоглистно средство, написа bilki.bg.

Враг на депресията
Жълтият кантарион има антидепресивно деяние и е ефикасен при махмурлук. 
Екстракти от билката се ползват при лекуването на меланхолия, като успеваемостта на препаратите е съпоставима с тази на необятно прилагани синтетични антидепресанти. Това е доказано от голям брой клинични проучвания. Нещо повече - неговите странични реакции са доста по-редки и имат по-лек темперамент.
Жълтият кантарион може да се приема при тревожни разстройства. 
Трябва да се има поради, че в някои случаи на приложимост на жълт кантарион и препарати с негово наличие е докладван резултат на фоточувствителност – това е положение на свръхчувствителност към слънчева светлина, което може да е съпроводено с ултравиолетови изгаряния на кожата. Т.е., когато приемате жълт кантарион или препарат, който го съдържа избягвайте директната слънчева светлина. 
 Кои са най-полезните билки за имунитета Кои са най-полезните билки за имунитета
Много от билките укрепват имунната система и затрудняват навлизането на вируси в тялото. Това сподели доктор Елена Лесивская, откривател в...

Как да го използваме
Отварите се употребяват за лекуване на тревога, нервно напрежение, нервност или прочувствени разстройства, изключително, в случай че са свързани с менопауза или пременструален синдром. 10 г от билката се заливат със 100 г вода, престоява 30 мин. и се прецежда.
Тинктурите се вземат минимум два месеца при дългогодишно нервно напрежение, водещо до безсилие и меланхолия. Те се употребяват също и в случаите на детско нощно напикаване.
Промивки с запарка се употребяват за рани, кожни възпаления и травми.
 Ето с кои естествени блага можем да победим безсънието! Ето с кои естествени блага можем да победим безсънието!
Учени от Колежа на лекарите и хирурзите към Колумбийския университет откриха продуктите, които провокират бодърствуване, заяви MedicalXpr...
Кремове, направени от цъфтящите върхове се употребяват при местна нервна болежка (ишиас, навяхвания и спазми) или против гръден застой по време на кърмене. Кремът може да се употребява като антисептично и кръвоспиращо средство при ожулвания, рани и язви.
Екстракционните масла от цъфтящи върхове могат да бъдат употребявани при изгаряния и мускулни или ставни възпаления, в това число тенис лакът, невралгия и ишиас. Няколко капки лавандулово масло могат да се прибавят при изгаряния, а за лекуване на ставни възпаления може да се добави масло от бял равнец.
Нежелани реакции на жълт кантарион
Билката от жълт кантарион има освен лечебни свойства, само че и противопоказания за приложимост. Ако не вземете поради възбраните за приложимост на продукта, това може да докара до отрицателни последствия, защото лекуването ще навреди на вашето здраве. Билката не се предлага на пациенти с: самостоятелна нетърпимост към лечебно растение; чернодробни проблеми, като цироза; хронично бъбречно заболяване; язви в храносмилателната система; остра треска; болести на сърцето и кръвоносните съдове.
При деца жълтият кантарион може да се приема след 12- годишна възраст и по наставление на доктор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР