Жълтите павета от градината между сградата на Народното събрание, Националната

...
Жълтите павета от градината между сградата на Народното събрание, Националната
Коментари Харесай

Жълтите павета от градината пред художествената академия са в склад и ще се ползват за ремонти


Жълтите павета от градината сред постройката на Народното събрание, Националната художествена академия и бул. "Цар Освободител " са в склад. В бъдеще те ще бъдат употребявани за замяна на други жълти павета, които са повреденени.
Това споделиха от пресцентъра на Столичната община. Градината е в ремонт от началото на лятото, като част от плана за реорганизация на центъра, който включва още градината "Кристал ", площад "Александър Невски ", улица "Московска ". Дейностите се извършват от "ПСТ груп ", която завоюва публичната поръчка с оферта от 22 млн. лв..
Първите жълти павета се появяват по главните улици в центъра на София при започване на ХХ век, когато кмет е Мартин Тодоров. Най-популярната версия е, че са сложени поради сватбата на княз Фердинанд с Мария Луиза. Всъщност са част от плана на общината включват огромни строителни действия в града, за което се взимат огромни заеми. През 1907 и 1908 година са отдадени общо 59,302, 46 кв. жълти павета. По това време е стартирано строителството на постройките на Народния спектакъл, Централни хали, Централна баня, Военния клуб.
През 2013. Столичният общински съвет одобри жълтите павета да бъдат оповестени за културни полезности и разпореди на кметът на София Йорданка Фандъкова да изиска това от Министеството на културата.
Пет години по-късно жълтите павета от градината пред художествената академия са в склад на общинската компания "Софинвест ". Те ще бъдат употребявани за бъдещи поправки, като да вземем за пример плануваната за следващата година реорганизация на бул. "Цар Освободител ", която също ще бъде направена от "ПСТ груп ".
Културните полезности в градината ще бъдат сменени от гранитни плочи, като част от плана на Иво Пантелеев - създател на плановете за градините "Кристал ", "Св. Седмочисленици " и улица "Граф Игнатиев ". Избраните от него плочи, сложени в парка край "Св. Седмочисленици " са мотив за съществени рецензии от поданици на града. Плочите ще са сходни и в другите две градини, тъй като по думите на Пантелеев "пространствата би трябвало да си приказват "./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР