Жълтите и зелените рецепти за лекарствата, съдържащи наркотични вещества, да

...
Жълтите и зелените рецепти за лекарствата, съдържащи наркотични вещества, да
Коментари Харесай

Жълтите и зелени рецепти за лекарства стават електронни от 1 юни

Жълтите и зелените предписания за медикаментите, съдържащи наркотични субстанции, да станат електронни от 1 юни. Това плануват промени в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, които Министерството на здравеопазването разгласява за публично разискване, пише „ 24 часа “.

В момента жълтите и зелените предписания са хартиени. Министерство на здравеопазването показва, че при обмена на хартиени документи, с който е обвързвано предписването и отпущането на съдържащите наркотични субстанции медикаменти, „ пациентът е транспортното звено сред изпълнителите на здравна помощ и аптеките “.

„ Този развой доста се усложнява както във връзка с пациентите, по този начин и във връзка с медицинските експерти и аптеките, защото се постанова запазване за избран интервал от време. Ето за какво породи нуждата от основаване на опция лекарствените артикули, съдържащи наркотични субстанции да се предписват и отпускат посредством издаването на електронни наставления, като се резервират условията за отчетност и надзор, поради покачвания риск от корист с тези лекарствени артикули “, показват от здравното министерство.

От ведомството показват, че електронните предписания ще понижат бюрократичните отговорности на лекарите, което ще удължи времето за същинския обзор на пациентите и ще улесни работните процеси на аптеките.

Дейностите по отчетност и надзор ще се реализират и в електронна среда посредством продан на нужната информация от специфичните рецептурни бланки чрез Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР