Жълт код за високи температури е в сила за почти

...
Жълт код за високи температури е в сила за почти
Коментари Харесай

Най-горещо днес ще бъде в Сандански

Жълт код за високи температури е в действие за съвсем цялата страна през днешния ден, най- горещо ще бъде в Благоевградска област, където е разгласен оранжев код за рисково топло време - оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология. Очаква се след обяд в по-голямата част от региона температурите да надвишават 38 градуса. Най-горещо през днешния ден се чака да бъде в Сандански.

Сандански

Горещините започнаха да се усещат още преди обяд. Според синоптиците температурите през днешния ден могат да доближат до 39-40 градуса. В момента температурата в Сандански е 32 градуса.

Улиците в курортния град опустяха още преди обед. Хората описаха, че са бързали да свършат дилемите си за деня в по-ранните часове.

В хотелите пък, с цел да предпазят гостите от горещините са подхванали специфични ограничения. Още при настаняването им се предизвестяват, че е желателно да излизат на разходка по улиците на Сандански преди обед и след 18.00 часа, а в случай че някой се почувства зле незабавно да се обади на админа на рецепцията.

Иван Митрев, шеф на хотелски комплекс в Сандански: Съветваме ги да не излизат директно на слънце в най- горещите часове сред 2 и 4, също по този начин да употребяват повече вода и освежаващи питиета.
От Инспекцията по труда обясниха, че са предизвестили притежателите на строителни компании да вкарат специфичен режим на работа поради оповестения от синоптиците оранжев код. Сред рекомендациите са - работният ден да стартира по-рано и да завършва до 14.00 часа, да се обезпечат повече почивки на служащите в хладни пространства, както и задоволително вода за пиянство на обектите. Препоръките на инспекторите важат и за археолозите.

Доц. Людмил Вагалински, шеф на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките и началник на изследванията на античния град Хераклея Синтика: Стане ли му на некой малко да се почувства не добре, имаме такива случаи, незабавно го избавям. Ние не можем да прекъснем работата, тъй като имаме периоди, имаме финансиране и от нас се чакат резултати.
От Инспекцията по труда в Благоевград споделиха, че всекидневно се правят инспекции на строителни обекти за съблюдаване на условията за работа през летния сезон, само че до в този момент не са открити нарушавания.

Филиалите на Спешния център в Благоевград са в подготвеност да окажа помощ на хора, които са с влошено положение поради високите температури в региона. Към момента в Спешния център в Сандански не са постъпвали пациенти с влошено здравословно положение поради горещините.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР