Жълт код за високи температури е в сила за 19

...
Жълт код за високи температури е в сила за 19
Коментари Харесай

Настъпва адска неделя! НИМХ бие тревога за цялата страна и предупреждава… КАРТА

Жълт код за високи температури е в действие за 19 области на страната за 28 юли, сочи информация на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. Предупреждението за високи температури е в действие за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Ямбол.

В тези области времето ще бъде горещо с оптимални температури над 35 градуса. Възможни са здравословни проблеми за чувствителни и заболели хора, възрастни и деца.

Екстремален показател за пожароопасност има тук-там в областите Плевен и Русе за 28 юли, сочи информация на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. Екстремалният показател значи, че са вероятни бързо разпространяващи се доста мощни пожари с замесване на дървесните корони и че пожарите са сложни за преодоляване.

За останалите територии на региона важи оранжев показател, който значи, че заплахата от пожари е доста огромна. Такава заплаха има и тук-там в областите Монтана, Плевен, Велико Търново, Разград, Силистра, Добрич, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Бургас.

Тази степен на предизвестие значи, че има риск за пораждане на пожари в местности с гори и шубраци. На хората се предлага да бъдат деликатни измежду природата, да не палят огън навън, нито да изхвърлят незагасени цигари.



През нощта над по-голямата част от страната ще е най-вече ясно. До среднощ към момента на обособени места в планинските региони ще има валежи. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-югоизток. Утре над по-голямата част от страната ще е най-вече слънчево. Около и след обяд тук-там в Западна България ще се развива купеста и купестодъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания от дъжд, съпроводени с гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно. На места явленията ще са интензивни. Ще има условия за градушки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР