Жълт код за сняг и поледици е в сила за

...
Жълт код за сняг и поледици е в сила за
Коментари Харесай

Жълт код за сняг и поледици! Ето къде ще вали най-много!

Жълт код за сняг и поледици е в действие за седем области на страната за през днешния ден. Това сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Областите с предизвестие за снеговалежи са София-град, София област, Перник и Кюстендил. В тези региони се чака формиране на снежна завивка.

В областите Видин, Враца и Монтана жълтият код е за сняг и поледици. По поречието на река Дунав също има условия за поледици.

Вятърът последователно ще се ориентира от запад, най-късно в Източна България, където денем към момента ще е от изток-югоизток – до сдържан.

Температурите в Северозападна България ще са съвсем без дневен ход - към 0 градуса; в останалите региони минималните ще са сред 1 и 6 градуса, по морския бряг до 8-9 градуса, а оптималните - сред 5 и 10 градуса, тук-там в югоизточните региони и по-високи.

Атмосферното налягане едва ще се увеличи, само че няма да надвиши междинното за месеца.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в масивите от Източна България - от дъжд. Ще духа сдържан и мощен юг-югозападен вятър, който по здрач ще стартира да се ориентира от запад-северозапад и ще отслабне. Максимална температура на височина 1200 метра - към 5 градуса, на 2000 метра - към минус 1 градус.

Над Черноморието ще бъде облачно с най-вече слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Максимални температури сред 9 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Във връзка с преваляванията от сняг в София започнаха обработки със смеси против замръзване. На терен са над 160 снегопочистващи машини, оповестиха от Столична община. В момента се обработват общински пътища в регионите Панчарево, Нови Искър, Овча купел, Кремиковци и Банкя. Обработват се и рискови и стръмни сектори, улици и булеварди, по които се движи градски превоз.

Обществения превоз все още се движи на всички места по нормалните си направления.

От Общината припомнят на водачите да употребяват колите си единствено добре оборудвани за придвижване при зимни условия и да карат деликатно. Очаква се снеговалежите да продължат денем.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР