Жълт код за проливни дъждове с гръмотевици е обявен за

...
Жълт код за проливни дъждове с гръмотевици е обявен за
Коментари Харесай

Дъжд с гръмотевици и градушки в част от страната

Жълт код за проливни дъждове с гръмотевици е разгласен за през днешния ден в 13 области на страната . Очакват се количества до 20-25 л/кв.м, на обособени места и повече. Възможни са и градушки. Предупреждението е в действие за областите: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково.
 Жълт код 09 юни Национален институт по метеорология и хидрология
През нощта явленията ще затихват и над Западна България ще се обясни, само че тук-там в Централна и Източна до сутринта ще превали и прегърми.
 
И на следващия ден (понеделник) въздушната маса над страната ще е неустойчива. Ще доминира слънчево време, само че ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на доста места, основно в следобедните часове ще има валежи, съпроводени с гръмотевици и краткотрайно увеличаване вятъра, вероятни са и градушки. По-интензивни ще са явленията в Централна България. Затова и за на следващия ден е разгласен жълт код за рисково време . Предупреждението е в действие за 12 области: Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Хасково и Кърджали.
 жълт код 10 юни НИМХ-->
Количествата на преваляванията тук-там ще доближат 20-30 л/кв.м., локално до 50 л/кв.м.
 
Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър. Преобладаващите оптимални температури ще са сред 24 и 29 градуса.
 времето пролет iStock/Getty Images
Над Черноморието ще доминира слънчево време. Ще има и краткотрайни нараствания на облачността, само че единствено на обособени места по южното крайбрежие след обяд е допустимо да превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са сред 24 и 27 градуса. Температурата на морската вода е от 19 градуса на север, до 24 градуса на юг. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.
 
Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. Ще духа сдържан вятър от изток-североизток.
 
Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 18 градуса, на 2000 метра 12 градуса.
 чадър дъжд iStock/Getty Images
И през идващите дни на доста места из страната ще има валежи, съпроводени с гръмотевици и краткотрайно увеличаване вятъра, вероятни са и градушки. Те ще бъдат с друг обсег и активност.
 
Вятърът ще бъде най-вече от север-североизток, слаб, в Дунавската низина и източните региони, краткотрайно до сдържан. Температурите във вторник ще остават под 30 градуса, в сряда ще се покачат.
 дъжд iStock/Getty Images
Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР