Жълт код за поледици е обявен в 11 области в

...
Жълт код за поледици е обявен в 11 области в
Коментари Харесай

Леден дъжд и поледица блокираха България! Стотици коли се размазаха в катастрофи

Жълт код за поледици е разгласен в 11 области в страната, осведомиха от Национален институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в действие за: Благоевград, Кюстендил, Перник, София област, София-град, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора и Хасково.

Шофьорите да се движат с нараснало внимание и да се преценяват с пътната конюнктура, предизвестяват от Агенция „ Пътна инфраструктура “ и Министерство на вътрешните работи.

Пътните настилки в региона на София и Кюстендил са заледени в резултат на падналия мразовит дъжд и негативните температури. Настилките се обработват за придвижване при зимни условия, оповестяват още от АПИ.

Катастрофи по заледените пътища

Още от рано сутринта започнаха и пътните произшествия. Верижна злополука стана тази заран на столичния бул. „ Цариградско шосе “. Няма потърпевши, само че над 6 коли участваха в случая и придвижването бе затруднено.

"Мене ме удариха 5 без 20. Това платно беше цялото в лед. Имаше ударени, аз съм третият или четвъртият. В 6 без 20 пристигнаха да хвърлят от Столична община сол. ", споделя свидетел за случай пред Българска национална телевизия.

"Аз карах, още преди четвърти километър видях първата злополука, която стана някъде първоначално сред един Мерцедес и една друга кола. Спряхме и защото се запуши пътят, един по един колите започнаха да се надънват един зад различен, един зад различен и станахме над 20 индивида ", добавя различен водач.

Тежка злополука затапи и Северната дъга, незабавно след Мрамор. Там също са се блъснали няколко коли. На част от платното има разпилени тухли. Шофьорите се стремят да карат деликатно, само че споделят, че платното е същинска пързалка.

В Благоевградска област камион е скъсал мантинела и е паднал от 5 метра.

Както БЛИЦ писа и над 10 автомобила се удариха при верижна злополука тази заран на автомагистрала "Тракия ". Заради случая придвижването в посока София е мощно затруднено. Пътнотранспортното произшествие е станало на 18 км. в посока София преди обед. Първо са се блъснали ТИР и лека кола, а по-късно, на метри от първото произшествие става второ, при което се удрят над 10 автомобила. Двама от водачите са откарани в болница за обзор. Заради случая е лимитирано придвижването в едното платно в посока София. На място има екипи на „ Пътна полиция “.

Изнервени водачи към този момент 4-5 часа са в задръстването. Една от водачките се ядосва, че поради обстановката може да изпусне полета си.

За малко тази заран беше затворен и пътят София-Своге поради работата по опесъчаване на шосето.

В София 160 снегопочистващи машини са направили обработки със смеси против замръзване. Извършено е разпръсване на смеси против замръзване заради ниските температури и мразовит дъжд през нощта, заяви пресцентърът на Столичната община.

През деня при нужда за осъществяване на обработки може да бъдат затваряни за придвижване краткотрайно пътни сектори.

Няколко произшествия станаха и в област Благоевград тази заран поради заледени пътища и улици. Ударите са били леки и няма потърпевши хора. Временно придвижването по автомагистрала „ Струма “ беше лимитирано в едната лента, поради злополука. От АПИ предизвестяват водачите да бъдат изключително деликатни в правата Симитли-Предел-Банско и на основния път Е-79 от Благоевград до Кресна.

В същото време и основният Подбалкански път София-Бургас е затворен в региона на прохода Гълъбец поради замръзване на пътя.
Сутринта в региона валя дъжд и пътната настилка е като стъкло. На втурване от прохода в посока София-Бургас има завъртял се ТИР и придвижването в прохода е блокирано. Екип на полицията отбива движещите се от Средногорието към София през село Смолско, и през остарелия път към Елин Пелин.
Всички жители и транспортни компании могат да получават информация за настоящата пътна конюнктура в страната от интернет страницата на АПИ - api.bg, както и когато и да е на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР