„Жълт” код за мъгли в пет области на Югозападна България.

...
„Жълт” код за мъгли в пет области на Югозападна България.
Коментари Харесай

Извън нормите: Мъгла в пет области и мръсен въздух заради запрашаване

„ Жълт” код за мъгли в пет области на Югозападна България. Липсата на вятър провокира струпване фини прахови частици и замърсяване на въздуха в няколко града, измежду които и в София.

В столицата са регистрирани стойности, които са в пъти над нормата. Индексът на Европейската комисия дефинира въздуха като "много нечист ", предава Нова телевизия.

В последните дни има обилни превишения в столицата, като най-големи са били в неделя вечерта. Това твърди кметът на София. Станциите, които регистрира Столичната община демонстрират превишаване, което е в границите на 2 до 3 пъти.

А съгласно измервателните станции на организацията Airbg тук-там превишаването на допустимите правила е десетoкратно. Засега главната мярка в дълготраен проект е да се ограничи използването на твърдо гориво. За това обаче се разчита и на положителната воля и съвест на самите домакинство.

И през днешния ден София се разсъни в бяла пелена. Липсата на вятър провокира струпване на фини прахови частици в пъти над нормата. Един от късметлиите, на които не им се постанова да дишат целодневно мръсния въздух в София, а свежия на Витоша - е Аспарух Мачирски. “Най-силно се усеща това, когато са инверсиите.

Като се качиш горе и слизайки към София се вижда тази пелена. Понякога тя е доста гъста, когато няма вятър, Лично аз им съчувствам на хората, които им се постанова от ранна заран до късна вечер да обикалят улиците на София. Аз считам, че колите са главния миг, само че никой не смее да посегне на тях”, сподели той.

Според общината обаче не превозът, а горенето на твърдо битово гориво и на боклуци са главният проблем на въздуха в столицата. „ Само за последната седмица са направени над 60 инспекции за горене на боклуци навън, формирани са над 20 акта, само че сами по себе си, те не правят никаква работа”, разяснява кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Затова на следващия ден група народни представители от ГЕРБ ще внесат предложение за инкриминиране на горенето на боклуци. А от общината чакат до три години 20 000 семейства в София да сменят гратис отоплението си с по-екологично гориво.

„ София е в едно котловидно поле и най-малко 50 дни в годината има температурни инверсии, които не престават по няколко дни. Каквото и да се направи - да спрем въобще превоза, да загасим всички печки в София, самият прахуляк, който към този момент е насъбран в града, още веднъж ще докара до замърсяване на въздуха”, разяснява шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф.. Христомир Брънзов.

„ Зелен билет” в София през днешния ден не беше въведен. Причината - в най-малко две от станциите, с които се мери честото на въздуха би трябвало да има замърсяване над 200 микрограма на пространствен метър за един ден или жълт код за мъгли. Второто беше оповестено чак по обяд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР