Жалко и страшно е това, което става по пътищата, но

...
Жалко и страшно е това, което става по пътищата, но
Коментари Харесай

Кметът на Забърдо: Имам идея, с която катастрофите в страната ще паднат наполовина

Жалко и ужасно е това, което става по пътищата, само че след Нова година организираме една самодейност. Ще създадем едни простички неща, с които съм сигурен, че жертвите по пътищата ще паднат на половина, само че ни е нужна помощта на държавното управление, съобщи кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков. Днес той за 15-ти следващ път провежда курбан за по-малко произшествия и починали, като подари за задачата 300 кг телешко месо. Преди да бъде раздадено месото на преминаващите по сектора Смолян – Асеновград, бе отслужен молебен за здраве.
Неговата концепция е в кафетата на всички бензиностанции, вместо да поставят късметчета за обич, да пишат послания от вида: „ Карай постепенно, някой те чака у дома! “. Подобни послания да се изписват също на ключодържатели, на ароматизатори за колите и или пък да се написа статистиката за миналата година – какъв брой починали и какъв брой ранени е имало при произшествия.  
630 индивида има тази година умряли в България. Това са две-три наши села в Родопите. Ужас! “, разяснява Черпоков. Според него всичко друго ще се оправи.
„ И страната ще се оправи по този начин или другояче - след година, след две, след 10, само че половината хора избягаха в чужбина, а другата половина ще се изтрепем по пътищата. Това е ужасно! “, акцентира кметът на Забърдо.
По думите му курбанът, който той дава, е за по-малко катастрофи  и жертви по пътищата, само че с курбан и със повишени ограничения няма да стане. Мисълта за по-бавно шофиране би трябвало съгласно него да се вкара в главата с доста начинания.
„ Всеки е раждан от майка, всеки има семейство, всеки би трябвало да пази освен него си, а и близките.  А аз ще върша този курбан до момента в който съм жив “, отсече Черпоков. 
Тази тематика, по думите на Комисар Димитър Събчев - зам.-директор на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, е една от най-важните в работата на тяхната дирекция.

Към сегашния миг за 2019 година в Пловдив регистрират спад на жертвите в резултат на ПТП с близо 20 индивида и към 100 произшествия по-малко от предходната година.
„ Важно е всички ние  - жители и водачи, да съблюдаваме разпоредбите. Пътното придвижване е учредено на правила и колкото нашите старания да са на лимита на опциите си, аз моля към всички жители и водачи да съблюдават разпоредбите, защото единствено това е методът да понижим тази висока цифра на ПТП и потърпевши “, сподели Събчев. Той изясни, че в Пловдивско са изведени секторите с нараснала централизация на ПТП, а изключително рисков сектор е автомагистрала „ Тракия “, най-много когато е засилен трафикът.  
„ От началото на годината на територията на област Смолян са регистрирани 75 пътнотранспортни катастрофи с 4-ма починали и 106 ранени. В съпоставяне със същия интервал на предходната година тогава са били  86 ПТП, с 5-ма починали и 113 ранени. Тоест, отчитаме по-малко 11 ПТП, един умрял по-малко умрял и 7 по-малко ранени. Незначително усъвършенстване, само че в действителност много доста, като имаме поради един човешки живот повече и по-малко ранени “, разяснява ст. комисар Николай Димов – шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи в Смолян.
Неговият апел е да бъдем рационални на пътя, да съблюдаваме разпоредбите за придвижване, да съблюдаваме ограничаващите режими и да знаем, че по-важно е да се приберем живи и здрави у дома, тъй като всеки е предстоящ от някого.
По думите на депутата Александър Сиди България губи хора по пътищата като на война. „ А това е извънредно за една страна в демографска злополука, каквато е България. Трябва да подобрим пътната просвета, да подобрим чувството на водачите какво би трябвало да вършат на пътя. Има начинания в тази посока - да се усъвършенства образованието на водачите, да се поправят и пътища, като двете неща водят до тези промени. Правенето на курбан, който да спре злополуките по пътищата, няма да ги спре, само че най-малкото в такива светли дни, като дните към Коледа, би трябвало да се уповаваме във вярата си в Бог, във вярата си в Българската православна черква. Да се надяваме благодарение на Бог и на страната да спрем това безумство по пътищата! “,  пожела националният представител.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР