Жалко е, че този случай излезе извън театъра, защото мястото

...
Жалко е, че този случай излезе извън театъра, защото мястото
Коментари Харесай

Васил Василев: Нито Морфов, нито аз сме по-големи от националния театър на България

" Жалко е, че този случай излезе отвън театъра, тъй като мястото той да бъде решен, беше сред стените му. Но не е за първи път да има кавги. Знаете историята за Пенчо Славейков. Но от всичко, което преживяхме, има и добър резултат - това ни освободи. Аз Васил Василев, човек, не шеф, се водех от един принцип - да запазя достолепието на екипа. 4 месеца са пробвах, създавах, сътрудниците твориха, само че в една странна конюнктура. Бяха притискани. Трябваше да защитя актьорите, чиновниците, които трябваше да търпят обидите и високомерието, да им спестя проблемите ", сподели шефът на НТ " Иван Вазов " Васил Василев по време на конференция във връзка уволнението на основния режисьор Александър Морфов.
Прочетете още
Той попита по какъв начин може да се избира сред достолепието и разбиранията на един човек и достолепието и разбиранията на различен човек, визирайки спора сред Морфов и някогашната пиарка на трупата Велислава Кръстева. Беше безапелационен, че преди да пристъпи към уволнението - едно от най-тежките решения в живота му, е опитал всичко.

" Единственото положително нещо от цялата обстановка е, че успяхе да се сплотим, направихме сполучливи спектакли. Театърът потегли в една по-добра посока. За първите два месеца приходите ни са 1 250 000 лева Имаме ясна стратегия и към този момент работим за 2025г. Тепърва в театъра ще слагат Тимофей Кулябин, Диана Добрева, Асен Шопов, Явор Гърдев. Александър Морфов трябваше да сложи " Троянският кон ". Вместо това предложи друго заглавие два пъти по-скъп и с два пъти по-голям екип от пет страни. Ако бях приел този план, щеше да е за сметка на другите, заложени по-късно ", изясни Василев и прикани за обединяване. Той съобщи, че двата възобновени спектакъла на Морфов - " Животът е прелестен " и " Хъшове ", ще продължат да се играят, най-малко в случай че зависи от управлението на театъра. Има подписани два контракта - за възобновяване им, както и за авторските права, които се поставят на режисьора.

" Жалко, че в медийното пространство се изговориха куп мечти. Нямаше опит да се покаже какво в действителност се случи, какъв е казусът. Александър Морфов е огромен създател, само че длъжността основен режисьор е административна. Той трябваше да подкрепя театъра, да го сплоти, да му даде вярната посока. Защото личностите в националния спектакъл не значат нищо, националният спектакъл значи. Всеки един актьор има правото да твори на тази сцена, само че да твори ", сподели Василев. Той напомни, че точно с неговите старания огромният ни режисьор се е завърнал на българска сцена, до момента в който той е бил шеф на Плевенския спектакъл.

Василев не даде отговор на въпроса дали записът пуснат в някои медии, от който се чуват закани, че Морфов ще бъде открит и ще му бъде потърсена сметка за нещо, е достоверен и какво тъкмо се засяга.

" Имах среща с господин Морфов на четири очи, постоянно сме говорили за спектакъл. Не знам какъв е този запис, моят морал не разрешава да върша такива. В Плевен създадохме спектакъла " Антигона ". Той беше пренесен от " Театър Юного фена ", където бе подложен от Морфов. Не знам за някакви проблеми ", сподели Василев.

Той дефинира като спекулации, че някои артисти от трупата са получавали в допълнение материално стимулиране в размер на десетки хиляди левове. Каза, че през цялото време е вдигнал заплатите и е поел отговорността като управител средствата да бъдат обезпечени. Затова и поради положителната репертоарна политика представленията от афиша се играят на цялостни салони, а най-гледаният театър е " Народът на Вазов ".

Василев не изиска да назове формалните претекстове за уволнението и уточни, че това може да бъде коментирано от Морфов.

" Когато имаш работен принцип и той пречи на тези, които не работят, те си търсят други аргументи ", сподели още шефът на НТ и акцентира, че няма желание да подава оставка, тъй като има ясна стратегия и още четири години мандат. Относно обвиняванията за нарушавания уточни, че за месеците, в които е бил отпред на трупата, са му правени четири инспекции. На въпрос намира ли неточност в себе си, с цел да се стигне до тази обстановка, сподели: " когато променяш - има плесници, когато слугуваш - си блажен ".

Василев бе запитан за проблема с отстраняването на артиста Евгени Будинов от спектакъла " Хъшове ". Той разкри, че е провел персонален диалог с Морфов и е приел решението му, само че по-късно е схванал претекстовете.

Актьорът от трупата Георги Мамалев прикани да бъдат оставени да работят умерено, тъй като хората, които през днешния ден са част от протичащото се на следващия ден няма да са тук, само че Народен спектакъл постоянно ще има.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР