Жалете педагозите, ако продължаваме с този егоизъм, може да направим

...
Жалете педагозите, ако продължаваме с този егоизъм, може да направим
Коментари Харесай

Директор: Жалете педагозите, разболеят ли се 25% от учителите, образователният процес свършва

 Жалете педагозите, в случай че продължаваме с този нарцисизъм, може да създадем образователната година сложна, съобщи пред " Монитор " шефът на 51-во СУ " Елисавета Багряна " в София Асен Александров.

" В момента присъствено учат учениците от 1-ви до 5-и клас. За начален стадий всичко протича обикновено, имахме карантинирани паралелки, само че те към този момент се върнаха. Така и ще продължим - ще се въртят. От 6-и до 12-и клас са в отдалечено образование по решение на регионалния щаб. В пети клас разрешихме на децата, чиито родители се тормозят, да не идват и ще могат да се включат в така наречен хибридни часове. С камера те виждат какво написа учителят на дъската, чуват въпросите на съучениците си, а от у дома също могат да се включат, в случай че им дадат думата. Петък в единия пети клас имахме 18 деца присъствено и 20 онлайн, в другия бяха 20 на 10. Това облекчи малко заплахата ", изясни процесът на работа шефът.

По думите му за учителите, които преподават и на 5-и клас и са в учебно заведение, е малко по-трудно. Те са хибридно с един клас, а по-късно имат часове и с по-горните класове онлайн. " Различен е урокът, когато си единствено присъствено, единствено онлайн или смесено. Когато класът е в хибридно образование, учителят приказва с децата в стаята и тези у дома, би трябвало да внимава да не закрива камерата ", добави Александров.

Той показа още, че 17% от учителите са заболели, 5-ма от тях са с ковид, а една учителка е в болница с О2. " Имам две заболели учителки - начални, мъчно открих заместници. Търсим такива до края на годината по български език. Няма от кое място да се намерят заместници ", сподели още шефът.

По думите му доста от учителите, макар че са заболели, се включват онлайн. " Учителят знае, че би трябвало да премине даден материал. Това им е животът. Той си споделя, че в случай че пропусне 10 дни, няма по какъв начин да се навакса. Една колежка, математичка, която е болна, ме попита дали може да преподава отдалечено, с цел да няма загуби за класа й. В същото време майка на възпитаник се оплаква, че дава сложни задания на контролното. Не държим да ни ръкопляскат, а да имат уважението към нас, да понижат малко условията си. Учителите би трябвало да се усещат оценени, тогава дават доста повече от себе си. Нека родителите да правят оценка какво вършат учителите. Трябва да я има тяхната поддръжка, тъй като в противоположен случай ни връзват ръцете ", помоли Александров.

" Родителите смятат, че ние сме обезпечени, само че това не е по този начин. В момента, в който се разболеят 25% от учителите, просветителният развой свършва. Жалете педагозите. Моля родителите за схващане, съпричастност. Ако продължаваме с този нарцисизъм и с това разделяне, може би ще създадем образователната година сложна, да не кажа нулева. По някои предмети отдалеченото образование може да се получи доста добре, само че по други има потребност от присъствени часове. Лекарите какъв брой време повтаряха да се пазим, да носим маски, към този момент няма кой да обслужва леглата в лечебните заведения. Не би трябвало да се случва същото и с учителите. Трябва да бъдем по-задружни, да се демонстрира угриженост към учителите – родителите да не пускат децата си заболели, децата да носят маски. В цяла Европа се ползва тази мярка, единствено в 3-4 страни са хлабави ограниченията като в България ", добави Асен Александров.

От петък всички възпитаници до 5-и до 12-и клас би трябвало да бъдат с маски в час, сподели още шефът. " Те съблюдават това. Пуснах анкета измежду родители, шефове, учители в цялата страна, към този момент има към 2500 отговора за маските в класните стаи, с цел да забележим настройките. Около 75-80% от учителите поддържат мярката за 5-12-и клас. От другата страна са родителите, които желаят присъствено образование, само че огромна част от тях са срещу маските. Около 40% от родителите все още считат, че носенето на маски или шлемове не би подобрило здравната сигурност в класната стая ", сподели Александров.

Според него в учебно заведение е по-добре да се продължи с хибридно образование. " Например на четна седмица четните номера са на учебно заведение, а на нечетна – нечетните. Така ще понижим на половина учениците в гимназиален и прогимназиален стадий. С периодично повтаряне на другите випуски отново ще бъдат по 30 души в класната стая. Хибридният модел е най-хубавият, само че и най-трудният. Ние се приготвяме още от лятото, когато на всички им се видя сензация ", предложи още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР