Жалбите на гражданите срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени площи

...
Жалбите на гражданите срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени площи
Коментари Харесай

Увеличават се жалбите на граждани срещу свръхзастрояване, докладва обмудсманът

Жалбите на жителите против свръхзастрояване и застрояване на зелени площи стават от ден на ден, разяснява омбудсманът Мая Манолова на брифинг в Народното събрание. Тя внесе в Народното събраниеГодишния отчет за работата на институцията за 2018 година

Манолова показа работата на институцията за предходната година в цифри: 12 890 тъжби на жители, 24 634 души, минали през приемните на омбудсмана, 36 892 души потърсили подпомагане от институцията, 11 законодателни начинания. "Спрямо 2015 година, когато стъпих в служба, това е повече от два пъти повишаване на жалбите на жителите ", разяснява тя. Манолова уточни, че и през предходната година най-вече са жалбите против монополни сдружения, следвани от тези във връзка на обществени и трудови права и жалбите, свързани с правото на благосъстоятелност и екологични проблеми.

Омбудсманът означи, че институцията е работила по четири недоволства на жители против застрояване в София - против построяването на 34-етажния "Златен век ", 52-метровата постройка в кв. Витоша, 55-етажния небостъргач "Парадайз " и 43-етажната постройка върху зелена повърхност в кв. Стрелбище. Предизвикали сме голям брой инспекции по тези проблеми и в част от тях има и съответни резултати, регистрира Манолова.

Манолова уточни, че първите тъжби за постройката "Златен век " са получени в края на 2017 година и от институцията са поискали цялостна инспекция от Столичната община и ДНСК. Проверката на ДНСК е приключила със умозаключение, че не са открити нарушавания по отношение на законосъобразността на издадените строителни бумаги. Това е констатация от началото на 2018 година, разяснява Манолова. Тя уточни, че няколко месеца по-късно още веднъж са сезирани от гражданския комитет във връзка на така наречен методически инструкции или опит за пояснение на закона от заместник-министър на районното развиване и благоустройството.

Като най-големи победи на институцията през предходната година Манолова регистрира признатите три закона за хората с увреждания и измененията в Кодекса на труда и Закона за гарантиране на вземания. През предходната година близо 5000 служащия са получили своите неплатени от некоретни работодатели заплати в размер на 8 млн. лв..

Манолова означи, че през днешния ден Народното събрание е приел на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс за ограничение на свръхправомощията на банките. Вече се появиха и втори разновидности на предложенията, които внесох, които на процедура ще обезсмислят законодателното изпитание, разяснява тя и моли народните представители да чуят гласа на жителите и на Европейска комисия, която заплаши страната ни с наказателна процедура. Омбудсманът уточни, че съвсем подготвен е и законопроектът за частния банкрут.

Попитана дали ще се кандидатира за кмет на София, Манолова разяснява, че непрестанно е обект на политически офанзиви, без да е политик. "Не е почтено да бъде атакувана поради висок рейтинг институцията, нито да бъдем въвличани в политически сюжети, това няма да ни спре да си вършим работа, просто може доста да ни ядоса ", разяснява Манолова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР