Жалбата на Австрия, срещу германското решение за магистрална такса, имаше

...
Жалбата на Австрия, срещу германското решение за магистрална такса, имаше
Коментари Харесай

Европейският съд отмени планирани пътни такси в Германия

Жалбата на Австрия, против немското решение за магистрална такса, имаше триумф. Европейският съд в Люксембург оповести през днешния ден, че определеният модел за събиране на пари опонира на европейското право, тъй като дискриминира чужденците. Въпреки забележките на Европейската комисия, немското държавно управление в предишния мандат реши да вкара такса за задграничните коли, които се движат по автомагистралите. За локалните коли се предвиждаше отстъпка при налога. Тази мярка към този момент е анулирана.

Който пътува по немските аутобани би трябвало да се включи в разноски за саниране и пътни градежи. Такава беше концепцията зад плануваната такса.

Предвидено беше годишната винетка да коства до 130 евро. За колите с немска регистрация обаче тези пари щяха да се приспадат от годишния налог. Облекчения за чужденците нямаше. Затова Австрия заведе дело и го завоюва.
Андреас Райнхард, министър на превоза на Австрия: Като уверен европеец съм убеден, че решението на Европейския съд направи днешния ден добър ден за Европа и за общността. Съдиите постановиха, че таксите са дискриминация и внесоха изясненост.
Въвеждането на магистрални такси беше огромният план на баварската партия Християнсоциален съюз. През целия минал мандат в държавното управление техния транспортен министър се занимаваше единствено с този въпрос. Проектът трябваше да започва от 2020 година. Днешното решение на съдиите в Люксембург има резултатът на плесница.
Андреас Шойер, министър на превоза на Германия: Да, за жалост решението е такова, само че би трябвало да се почете и одобри. Погледнато от политическа позиция, таксата в този ѝ тип повече е отвън разискванията.
Германия може още веднъж да намерения за винетки, които обаче да не засягат единствено чужденците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР